Cehia va deschide la Chișinău oficiul unui atașat militar și va sprijini instalarea unui radar pentru supraveghere a spațiului aerian în R. Moldova

  • 02 Iunie 2023 13:44
Cehia va deschide la Chișinău oficiul unui atașat militar și va sprijini instalarea unui radar pentru supraveghere a spațiului aerian în R. Moldova

Cehia va deschide la Chișinău oficiul unui atașat militar și va sprijini instalarea unui radar pentru supraveghere a spațiului aerian în Rep. Moldova. Anunțul a fost făcut de premierul de la Praga, Petr Fiala, într-o conferință de presă comună cu premierul Dorin Recean, după summitul Comunității Politice Europene găzduit ieri, 1 iunie, de Rep. Moldova. În discursul său, șeful executivului de la Chișinău a mulțumit Cehiei pentru sprijinul financiar constant și expertiza în special pe domeniul ajustării la standardele europene, sprijinul puternic în procesul de obținere a statutului de țară candidată la aderarea, oferit Rep. Moldova. Lupta cu propaganda și războiul hibrid agresiv dus de Federația Rusă, reprezintă o problemă și o amenințare comună și regională, au lăsat să se înțeleagă cei doi oficiali, transmite Radio Chișinău.

Premierul ceh a subliniat importanta găzduirii de către Rep. Moldova, a summitului Comuității Politice Europene, aflată în vecinătatea războiului și afectată atât de grav de amenințările hibride și propaganda rusă.

Potrivit oficialului ceh, această reuniune istorică a transmis două semnale importante. Unul pentru Republica Moldova- că este importantă pentru Europa, iar al doilea semnal important a fost trimis către Rusia, a menționat premierul ceh Petr Fiala.

„Cunoaștem cu toții toate amenințările hibride la care este expusă acum Rep. Moldova, înțelegem că s-au făcut încercări pentru a afecta suveranitatea din această țară. Iar noi din partea Cehiei vă acordăm tot sprijinul pentru a face față amenințărilor legate de agresiunea Rusească din Ucraina. De asemenea, am sprijinit regimul de sancțiuni care a fost impus împotriva persoanelor care au legături directe cu Rusia. Rep. Cehă a sprijinit de asemenea și inaugurarea misiunii de parteneriat a UE în Rep. Moldova. Noi sprijinim în continuare calea Rep. Moldova spre aderarea Uniunii Europene”, a declarat Petr Fiala.

Prim-ministrul Cehiei a anunțat, totodată, despre planurile de deschidere la Chișinău, în luna august,  a oficiului unui atașat militar.

Ieri, la Bulboaca, toți participanții au venit să construiască o Europă unită, care poate să facă față tuturor provocărilor, a menționat premierul Dorin Recean. În context, el s-a referit la una dintre cele mai mari provocări pentru Rep. Moldova o dată cu declasarea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina- propaganda și încercările de destabilizare orchestrate de Moscova.

„Datorită curajului ucrainenilor noi avem de luptat doar cu amenințările hibride, pentru că ucrainenii apară Rep. Moldova și totodată apără Europa de bombardamente. Dar noi avem de făcut față acestor amenințări hibride care se manifestă în diferite feluri: propagandă, narative și știri false, inducerea tensiunilor sociale, organizarea de proteste plătite cu tentative de destabilizare cu atac la forțele de ordine și cu atac la instituții, coruperea în sistemul justiției, atacurile cibernetice, amenințările și alerte de bombă la aeroporturi. La un moment dat, Rep. Moldova avea câte 80 de alerte false pe zi, inclusiv pe infrastructură critică pentru ca să inducă anxietate în societate. De exemplu în domeniul gestiunii narativelor de pe rețelele sociale, în domeniul combaterii narativelor false, Rep. Moldova a învățat inclusiv de la prietenii noștri ucraineni”  a menționat Dorin Recean.

Pe parcursul ultimelor ani Rep. Moldova a beneficiat de peste 50 de proiecte finanțate de Cehia, în valoare de circa 14 milioane de euro.

Amintim că Cehia a găzduit prima reuniune a Comunității Politice Europene, un for pan european creat după începerea agresiunii ruse în Ucraina, menit să consolideze unitatea și răspunsul statelor europene în gestionarea crizelor și provocărilor.

Următoarea reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc în octombrie în Spania.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău