Cehia trimite 250 de soldați în Slovacia pentru un grup tactic al NATO în contextul războiului din Ucraina

  • 04 Aprilie 2022 14:37
Cehia trimite 250 de soldați în Slovacia pentru un grup tactic al NATO în contextul războiului din Ucraina

Două sute cincizeci de parașutiști cehi au plecat luni spre Slovacia, vecină cu Ucraina, țară răvășită de războiul dus de Rusia, pentru a forma un grup tactic al NATO, a transmis Ministerul Apărării de la Praga, potrivit AFP.

Grupul tactic va cuprinde până la 2.100 de soldați din Germania, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia și SUA, transmite Agerpres.

Cehia va asigura comandamentul acestui grup tactic.

"Sarcina esențială a misiunii este de a transmite că membrii NATO sunt pregătiți, hotărâți și uniți pentru a proteja integritatea teritorială a Alianței", a declarat colonelul Tomas Unzeitig, care va conduce grupul tactic.

"Este vorba de o operațiune internațională a NATO destinată consolidării capacităților de apărare ale armatei slovace", a adăugat el.

Misiunea face parte din eforturile derulate de NATO pentru a consolida flancul său estic după invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început la 24 februarie.

Ministerul Apărării a precizat că parașutiștii vor rămâne în Slovacia până în iunie și vor fi apoi înlocuiți de o unitate de vehicule blindate.

Cehia a aderat la NATO în 1999, iar Slovacia, în 2004. Cele două țări, care au format Cehoslovacia până la separarea lor pașnică în 1993, sunt de asemenea membre ale UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău