Cehia susține interzicerea eliberării de vize pentru toți cetățenii ruși

  • 14 August 2022 10:03
Cehia susține interzicerea eliberării de vize pentru toți cetățenii ruși

Republica Cehă, care deține, până la 1 ianuarie 2023, președinția Consiliului Uniunii, susține inițiativa de interzicere a eliberării de vize Schengen pentru toți cetățenii ruși, în replică la invazia rusă din Ucraina, a relatat Agenția de presă Bloomberg.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a declarat că țara sa va cere să se ajungă la un consens asupra acestei măsuri, în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE, care va avea loc, la Praga, pe la sfârșitul lunii august. ''(Rușii) trebuie să înțeleagă că o astfel de politică beligerantă are consecințe'', a susținut Jan Lipavský.

Unele țări UE au propus spre examinare la nivelul UE inițitiva privind interzicerea eliberării de vize Schengen pentru toți cetățenii ruși. O astfel de interdicție ar putea fi inclusă în următorul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. Republica Cehă, în replică la invazia rusă asupra Ucrainei, a interzis deja eliberarea de vize și permise de ședere cetățenilor din Rusia și din Belarus.

După izbucnirea războiului, Estonia și Letonia au încetat să mai elibereze vize și cer acum interzicerea completă a eliberării de vize pentru toți cetățenii ruși. Din 18 august, Estonia va interzice intrarea pe teritoriul său a cetățenilor ruși, care au vize Schengen pentru Estonia. Președintele Ucrainei a cerut interzicerea accesului rușilor pe teritoriul țărilor occidentale.

Propunerea sa a fost susținută de următoarele țări membre UE: Estonia, Letonia și Finlanda. Germania, membră a UE, a precizat că nu este de acord cu inițiativa interzicerii de vize pentru toți cetățenii rușii. ''Acesta este războiul lui Putin'', a spus cancelarul german, Olaf Scholz.

Comisia Europeană a exclus o sistare completă a eliberării de vize pentru ruși, deoarece aceasta este contrară standardelor UE. "Întotdeauna există grupuri de persoane cărora trebuie să li se acorde vize. Acestea sunt cazurile umanitare, membri ai familiilor [ai cetățenilor UE], jurnaliști și dizidenți", a declarat Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene. Mai multe țări UE, inclusiv Estonia, Letonia, Lituania și Republica Cehă, au încetat să mai elibereze vize turistice (de tip C) pentru cetățenii ruși, chiar înainte de propunerea lui Zelenski.

De asemenea, Estonia a anunțat interdicția de a intra pe teritoriul său pentru rușii care au o viză Schengen eliberată de această țară. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Drept răspuns la agresiunea Rusiei, Uniunea Europeană a adoptat deja șapte pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Niciuna dintre ele nu include un embargo total asupra gazelor rusești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
32,24
Câțiva nori
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
26
Mon
23
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău