Cehia | Pro-rusul Zeman le mulțumește susținătorilor săi pentru „ultima victorie politică” la prezidențiale

  • 28 Ianuarie 2018 10:28
Cehia | Pro-rusul Zeman le mulțumește susținătorilor săi pentru „ultima victorie politică” la prezidențiale

Președintele ceh Milos Zeman le-a mulțumit susținătorilor săi pentru 'ultima victorie politică', după câștigarea unui nou mandat de cinci ani în urma celui de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția supremă în stat, transmite dpa.

Zeman, 73 de ani, a obținut o victorie strânsă în fața independentului Jiri Drahos, 68 de ani, academician și nou intrat în politică.

În favoarea președintelui în funcție au votat 51,5% dintre alegători, în timp ce pentru contracandidatul său s-au pronunțat 48,5% dintre electori, conform rezultatelor anunțate de televiziunea publică, după numărarea a 99% din buletinele de vot.

Zeman câștigase și primul tur de scrutin, cu 38,6% din opțiuni, dar susținerea anunțată față de Drahos de cinci dintre cei opt candidați eliminați a alimentat speculațiile că fostul președinte al Academiei de Științe l-ar putea învinge pe mult mai experimentatul său rival.

Mulți observatori au văzut în acest duel o luptă între un candidat proeuropean, în persoana lui Drahos, și unul prorus, președintele Zeman, care a făcut campanie pe o platformă antiimigrație, deși țara sa nu a primit anul trecut decât 172 de refugiați.

'Aceasta este ultima mea victorie politică', a declarat Zeman la postul național de televiziune după anunțarea rezultatelor, mulțumindu-le susținătorilor și semnalând astfel că se va retrage din politică după noul mandat.

La rândul său, Jiri Drahos l-a felicitat pe învingător și a afirmat că nu ieși din viața publică. 'Nu am câștigat, dar nici nu am pierdut', le-a spus el alegătorilor care l-au votat, chemându-i să facă în continuare presiuni pentru schimbări în viața politică.

Rata de participare la vot în turul secund a fost de 66,6% din cele 8,4 milioane de alegători înscriși pe liste, marcând o creștere față de scrutinul din 2013, a indicat agenția națională de statistică, CSU.

Președintele Cehiei are prerogative limitate, dar numește un mare număr de responsabili de rang înalt și are un rol crucial în procesul de numire a unui nou guvern, situație prin care trece țara în prezent.

Șeful statului este și un influent lider de opinie și își reprezintă țara pe plan extern, un rol pe care Zeman l-a folosit pentru a intensifica relațiile cu Rusia și China, consacrând mai puțin timp aliaților occidentali ai Cehiei, subliniază Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău