Cehia închide spațiul aerian pentru companiile rusești, iar guvernul ia în considerare mai multe sancțiuni

  • 25 Februarie 2022 19:54
Cehia închide spațiul aerian pentru companiile rusești, iar guvernul ia în considerare mai multe sancțiuni

Republica Cehă a interzis companiilor aeriene rusești să zboare spre această țară central-europeană începând de sâmbătă și ia în considerare măsuri suplimentare împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, pe lângă sancțiunile convenite de Uniunea Europeană, informează Reuters.

Interzicerea zborurilor afectează rutele Praga-Moscova și Praga-St Petersburg, a declarat ministrul transporturilor Martin Kupka.

Pentru a ajuta Ucraina, guvernul ceh va trimite combustibil și sânge și va aloca 300 de milioane de coroane (13,64 milioane de dolari) pentru ajutorarea refugiaților, a declarat vineri premierul Petr Fiala, scrie Agerpres.

Praga va accelera, de asemenea, ieșirea din două bănci internaționale înființate în perioada sovietică, iar Ministerul de Finanțe va analiza accesul companiilor rusești la fondurile publice cehe, a declarat Fiala.

Liderii Uniunii Europene au aprobat joi noi sancțiuni economice împotriva Moscovei, alăturându-se Statelor Unite și Marii Britanii în încercarea de a-i pedepsi pe președintele Vladimir Putin și pe aliații săi pentru atacul asupra țării vecine.

Fiala a declarat că poziția cehă a fost mai dură decât cea a unor parteneri din Europa de Vest din cauza amintirii invaziei lansate de sovietici în Cehoslovacia în 1968.

Premierul a mai anunțat că permisele de ședere vor fi revizuite în funcție de sancțiunile decise de UE.

Guvernul de la Praga a anunțat joi că va închide două consulate rusești și nu va mai elibera vize standard pentru ruși.

Registrul ceh al domeniilor web a blocat site-uri despre care a spus că răspândesc dezinformări în legătură cu invazia, a declarat grupul CZ.NIC, adăugând că a acționat la recomandarea guvernului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău