Cehia | Guvernarea cere demisia premierului după ce a fost acuzat că și-a trimis forțat fiul în Crimeea pentru a-l proteja de o anchetă de corupție

  • 14 Noiembrie 2018 10:24
Cehia | Guvernarea cere demisia premierului după ce a fost acuzat că și-a trimis forțat fiul în Crimeea pentru a-l proteja de o anchetă de corupție

Social-democrații cehi, care fac parte din coaliția guvernamentală alături de partidul ANO (Acțiunea cetățenilor nemulțumiți) al premierului Andrej Babiš, intenționează să propună înlocuirea șefului Executivului de la Praga, în contextul unui scandal privind presupusa răpire a fiului prim-ministrului și trimiterea acestuia în Crimeea, din cauza unei anchete referitoare la fraudarea de fonduri europene - scrie Novinky.cz.

Potrivit sursei, social-democrații vor organiza, miercuri, o întâlnire cu partidul ANO și cu premierul Babiš, pentru a cere explicații referitoare la acuzațiile aduse primului ministru al Cehiei. Din informațiile apărute în presă, reiese că social-democrații cehi iau în calcul aplicarea modelului slovac - premierul demisionează benevol și este înlocuit de un alt reprezentant al partidului ANO. Astfel, după plecarea lui Andrej Babiš, succesorul său din formațiunea ANO ar forma un nou cabinet. Un astfel de scenariu a fost pus în aplicare în Slovacia, după asasinarea jurnalistului Ján Kuciak, când premierul și liderul de partid Robert Fico a fost înlocuit de colegul său de partid Peter Pellegrini. Dacă ANO nu este de acord cu planul social-democraților, aceștia din urmă nu exclud posibilitatea dizolvării Parlamentului, ceea ce va conduce la alegeri anticipate. Între timp, opoziția din Cehia i-a cerut premierului Andrej Babiš să-și dea demisia.

Acest scandal a izbucnit în Cehia după un interviu publicat în "Seznam Zpravy", în care fiul premierului ceh, Andrej Babiš Jr., a declarat că, anul trecut, tatăl său a ordonat să fie trimis forțat în Crimeea, pentru a fi ascuns de o investigație de corupție. Fiul premierului a mers la poliție și a declarat că a fost răpit. Premierul Babiš, însă, neagă acuzațiile fiului său, afirmând că acesta este bolnav psihic și că are nevoie de supraveghere. Andrej Babiš Jr., fiul premierului ceh, care locuiește în Elveția, este implicat, alături de tatăl său și de alți membri ai familiei, în așa-numitul caz "Cuibul berzei", în care există suspiciuni de fraudare a fondurilor europene. În anul 2008, familia Babiš a cumpărat un vechi conac, pe care a decis să-l transforme într-un centru de conferințe de lux, denumit "Čapí hnízdo" ("Cuibul berzei").

Suma reconstrucției a fost estimată la 350 de milioane de coroane, dintre care 50 de milioane au reprezentat fonduri din partea Uniunii Europene destinate susținerii întreprinderilor mici. Premierul ceh s-a detașat de acest scandal și a declarat că centrul de conferințe aparține copiilor săi. Andrej Babiš Jr., fiul de 35 de ani al premierului ceh, a declarat în acest context că tatăl său a vrut să-l protejeze odată cu apariția scandalului legat de fraudarea fondurilor europene și, împotriva voinței sale, l-a trimis în Crimeea, peninsulă ucraineană aflată sub ocupația Rusiei. Un rol-cheie în relocarea lui Babiš Jr. în Crimeea a fost jucat de soții Protopopov, care lucrează pentru premierul ceh. Dita Protopopova este consilier în Ministerul Sănătății și psihiatru al tânărului Babiš.

Soțul acesteia, rusul Piotr Protopopov este cel care l-a dus pe fiul premierului ceh în Crimeea. "Îmi este frică de acest om. Soția sa este psihiatru. Cei doi s-au bucurat de mare încredere, însă au abuzat de această încredere. Acest bărbat mi-a spus în Ucraina următorul lucru: Eu și tatăl tău vom face tot posibilul să te închidem" - povestește fiul premierului ceh, în interviul acordat publicației "Seznam Zpravy". Deocamdată, nu există alte dovezi ale prezenței lui Andrej Babiš Jr. în Crimeea, cu excepția afirmațiilor pe care acesta le-a făcut în discuția cu jurnaliștii.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău