Cehia expulzează 18 diplomați ruși. Prima reacție de la Moscova

  • 18 Aprilie 2021 09:15
Cehia expulzează 18 diplomați ruși. Prima reacție de la Moscova

Republica Cehă a anunțat sâmbătă că expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga. Anunțul este cu atât mai suprinzător cu cât este motivat de o suspiciune că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniții, eveniment petrecut în urmă cu 7 ani, scrie Digi24.ro

Gravitatea anunțului a fost subliniată de faptul că însuși premierul Andrej Babis a ieșit alături de ministrul de externe Jan Hamacek, într-o scurtă intervenție televizată, pentru a da vestea.

„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofițeri ai serviciului de informații rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniții din zona Vrbetice”, (localitate aflată la circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul Babis.

La rândul său, ministrul de externe Jan Hamacek a precizat că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei de la Praga identificați drept agenți secreți vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

O primă reacția de la Moscova a venit de la vicepreședintele comisiei de afaceri internaționale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, potrivit căruia acuzațiile Cehiei despre implicarea ofițerilor de informații ruși în explozia din 2014 sunt absurde. Demnitarul rus a adăugat că răspunsul Moscovei la expulzarea celor 18 diplomați va trebui să fie proporționat. 

La 16 octombrie 2014, mai multe deflagrații au avut loc în depozitul de muniții amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajați ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

Expulzarea de diplomați, o măsură la care s-a recurs intens în această săptămână

Anunțul Cehiei intervine într-o perioadă în care mai multe țări, inclusiv Rusia și SUA, recurg la această măsură de expulzare de diplomați ca modalitate de a riposta în contextul unor relații tensionate, numai că în cazul Cehiei numărul diplomaților ruși expulzați este impresionant.

Administrația Vladimir Putin a anunțat, vineri, expulzarea a zece diplomați americani, ca reacție la sancțiunile Washingtonului, ce includeau expulzarea a zece diplomați ruși. Totodată, Moscova urmează să pună capăt activității pe care o desfășoară în Rusia fonduri americane și ONG-uri care se amestecă în afacerile interne ale Rusiei, potrivit ministrului rus de Externe.

Cu o zi înainte, Statele Unite anunțaseră o serie de sancțiuni financiare împotriva Rusiei și expulzarea a zece diplomați ruși, ca răspuns la o serie de atacuri cibernetice și la ingerințele în alegerile prezidențiale din 2020, acțiuni atribuite Moscovei.

După ce Statele Unite au anunțat joi o serie de sancțiuni financiare împotriva Rusiei și expulzarea a zece diplomați ruși, și Polonia a declarat trei diplomați ruși persona non grata, în semn de solidaritate cu măsurile luate de americani.

Pe de altă parte, serviciul rus de securitate FSB a reținut pentru câteva ore un diplomat ucrainean la Sankt Petersburg, a anunțat sâmbătă Ministerul de Externe al Ucrainei. Acesta este cel mai recent episod survenit pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două țări.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău