Cehia declară oficial că regimul lui Putin din Rusia este terorist, în urma declanșării războiului din Ucraina

  • 16 Noiembrie 2022 11:10
Cehia declară oficial că regimul lui Putin din Rusia este terorist, în urma declanșării războiului din Ucraina

Cehia declară oficial Rusia drept „stat terorist” și condamnă atacurile din Ucraina. Rezoluția adoptată de Legislativul de la Praga vine chiar în contextul căderii rachetelor în Polonia, la granița cu Ucraina, invadată de Rusia.

Camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat marți o rezoluție care desemnează ''actualul regim din Rusia drept terorist'', condamnă atacurile asupra infrastructurii Ucrainei și refuză să recunoască anexarea de către Rusia a unor regiuni din sudul și estul Ucrainei, transmite Reuters. Agenția de presă CTK a relatat că 129 dintre cei 156 de deputați cehi prezenți au sprijinit rezoluția, scrie realitatea.net.

Președintele Radei (parlamentul ucrainean), Ruslan Stefanciuk, a mulțumit legislativului ceh după vot.

Republica Cehă este un susținător puternic al Ucrainei în lupta acesteia contra invaziei ruse, începute în 24 februarie.

Votul din legislativul ceh a avut loc înainte ca o rachetă de fabricație rusă să cadă în estul Poloniei, ucigând două persoane. Aliați occidentali au declarat că investighează incidentul, dar că nu pot confirma că a fost vorba de o rachetă rezultată dintr-o salvă trasă de forțele ruse.

„Dacă Polonia confirmă că rachetele au lovit teritoriul său, aceasta ar fi o escaladare suplimentară din partea Rusiei. Stăm alături ferm de aliatul nostru din NATO și UE”, a declarat premierul ceh Petr Fiala.

 Cehia asigură în prezent președinția semestrială a Consiliului UE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău