Cehia, care și-a redus dependența de gazele rusești de la 97% la 3% în doar opt luni, plătește de patru ori mai puțin pentru ele decât Ungaria, care nu vrea să se rupă de Rusia

  • 05 Februarie 2023 11:50
Cehia, care și-a redus dependența de gazele rusești de la 97% la 3% în doar opt luni, plătește de patru ori mai puțin pentru ele decât Ungaria, care nu vrea să se rupă de Rusia

Uniunea Europeană și-a redus simțitor importurile de gaze din Rusia într-un interval de timp aproape imposibil. A fost forțată de un război la granițe. După unele estimări, dependența de combustibilul rusesc s-a micșorat de la 45-50%, cât era înainte de conflict, la 8% fără să se producă penurii sau pene de curent catas­tro­fale, așa cum sunau avertismentele în primă­vara, vara și toamna anului trecut.

Europa devine în schimb dependentă de gazele naturale lichefiate (GNL) americane, în vremuri normale mai scumpe decât cele importate prin conducte. Însă cursa pentru diversificare este abia la început și, mai mult, prețurile gazelor scad în plină iarnă, scrie Ziarul Financiar.

Pe de altă parte, dintre toate statele Uniunii, doar Ungaria a ținut morțiș ca în perioada de criză energetică, când toți ceilalți se îndepărtau de Rusia, să încheie un nou contract pe termen foarte lung de import de gaze rusești, rezultatul gra­bei fiind, scrie presa ma­ghiară, că acum plătește pen­tru ele de patru ori mai mult decât Cehia, ale cărei achiziții au la bază un acord vechi.

Deși peisajul energetic se schimbă radical, avertismente că Europa nu va supraviețui iernii viitoare continuă să vină. La fel cum în trecut circulau vești de la meteorologii ruși că vin ierni grele cum n-au mai fost.

În ianuarie anul acesta, din Rusia spre UE au fost livrate 1,8 miliarde de metri cubi de gaze, o catitate atât de mică încât aduce aminte de vremurile războiului rece, scrie Portfolio.hu, prin­cipalul site de știri și analize economice din Ungaria. Jurnaliștii de acolo au calculat că dependența UE de gazul rusesc s-a redus luna trecută la aproximativ 8%.

Tot ei scriu că Ungaria este considerată unul din ultimii clienți de top ai Gazprom, compania care deține monopolul exporturilor de gaze naturale rusești. Livrările s-au redus în condițiile în care fluxul prin conductele care trec prin Ucraina s-a diminuat și mai mult, iar cel prin TurkStream este neobișnuit de scăzut. De aceea, statele est-europene care încă im­portă gaze rusești trebuie să acorde o atenție sporită la ceea ce se întâmplă cu gazoductul sudic doarece pe aici vine o parte semnifi­cativă din importuri. Transportul prin Nord Stream 1 a încetat complet anul trecut.

Oficiali ruși au explicat reducerea fluxu­rilor prin chestiuni comerciale, în timp ce un trader european a spus pentru Reuters că ecu­a­ția mai conține și reducerea încrederii clien­ților în compania rusă, dar și vremea caldă și depozitele pline ale statelor UE. Portfolio.hu a observat că, deși cantitatea de gaze rusești li­vrate prin conducte s-a prăbușit cu peste 80%, Gazprom încă realizează venituri conside­rabile din exporturile către UE deoarece pre­țurile sunt de circa trei ori mai mari decât de obicei. La polul opus Ungariei se află state pre­cum Cehia, care în opt luni și-a redus dependența de gazele de la Gazprom de la 97% la 3-4%, scrie Euractiv. Datele vin de la premierul ceh Petr Fiala. Acest lucru a fost posibil prin înlocuirea combustibilului rusesc cu importuri din Norvegia și de GNL.

Gazele lichefiate sunt aduse printr-un terminal de GNL din Olanda. „Eram dependenți aproape în totalitate de Rusia pentru gaze, dar astăzi situația este complet diferită. Am scăpat de dependență foarte rapid“, a spus Fiala. El a adăugat că depozitele de gaze ale Cehiei sunt pline în proporție de 74%.

În alte țări, gradul de umplere este mai mare. Una dintre cele mai mari realizări ale Cehiei în materie de energie în această perioadă de criză este achiziționarea unei cote la terminalul de GNL din Olanda. La scăderea dependenței a ajutat și diminuarea cu aproape 20% a consumului de gaze. Un alt succes al țării este reducerea dependenței de combustibilul nuclear rusesc. Însă jumătate din consumul de petrol încă este asigurat cu importuri ruse. Ce nu a spus premierul este că cehii au suportat o vreme cele mai puternice scumpiri ale energiei din UE. Prețurile au fost plafonate în cele din urmă. Însă prețurile depind de capriciile pieței libere, care deseori reacționează la riscuri posibile sau închipuite, care au prea puțin de a face cu realitatea. Fiala s-a arătat sigur că piața a fost convinsă că Europa are acces la destulă energie pentru a trece cu bine de iarnă și de aceea prețurile scad. Între timp, în Ungaria vg.hu scrie, citând specialiști apropiați guvernului, cum ar fi cei de la institutul Klímapolitikai Intézet, că Europa nu va supraviețui următoarei ierni fără gaze rusești. Acești specialiști menționează insuficiența capacității de producție și procesare de GNL, a infrastructurii și flotei de transport. Alți specialiști, cei de la BP, arată că, într-adevăr, GNL au devenit cruciale pentru Europa de când Rusia a invadat Ucraina. Dar rolul lor se poate reduce dacă statele europene îmbunătățesc eficiența energetică, dezvoltă rapid energie solară și eoliană și majorează electrificarea consumului final. Însă, arată BP, Europa nu merge deocamdată pe acest drum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău