Cehia | Aproximativ 10.000 de protestatari au denunțat abordarea președintelui Zeman în disputa cu Rusia

  • 30 Aprilie 2021 08:34
Cehia | Aproximativ 10.000 de protestatari au denunțat abordarea președintelui Zeman în disputa cu Rusia

Aproximativ 10.000 de persoane au protestat joi în centrul capitalei Praga împotriva a ceea ce consideră că este o politică pro-rusă a președintelui Milos Zeman, informează dpa, potrivit Agerpres.

Păstrând distanțarea socială pentru a respecta reglementările impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19, protestatarii s-au adunat în piața Wenceslas din Praga, susținând că politica președintelui Zeman împinge Cehia în brațele Rusiei. 

Zeman vehiculează "aceleași povești ca paginile de dezinformare și propagandă rusești", a declarat Benjamin Roll, șeful grupului Un milion de momente pentru democrație.

Păstrarea în funcție a președintelui Milos Zeman ar fi un "risc de securitate", a adăugat Roll.

Relațiile dintre Cehia și Rusia sunt în acest moment la un nivel foarte scăzut, amintește dpa.

Săptămâna trecută, Praga a acuzat agenți secreți ruși că se află în spatele unei explozii la un depozit de muniții care a avut loc în 2014, acuzație pe care Moscova o neagă. Disputa a dus la expulzări de diplomați de ambele părți.

Președintele Zeman a intervenit duminică la televiziunea națională pentru a contesta versiunea guvernului cu privire la detaliile din jurul exploziei din 2014, spunând că există cel puțin două aspecte diferite ale anchetei, inclusiv una în care explozia a fost cauzată de modul în care au fost manevrate munițiile.

Milos Zeman, în vârstă de 76 de ani, este președintele Cehiei din 2013. Atribuțiile sale sunt în mare parte ceremoniale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău