Cehia a trimis „mai multe” tancuri T-72 Ucrainei sub formă de ajutor militar

  • 05 Aprilie 2022 16:53
Cehia a trimis „mai multe” tancuri T-72 Ucrainei sub formă de ajutor militar

Cehia a trimis Ucrainei „mai multe” tancuri T-72 și vehicule de luptă ale infanteriei de tip BVP-1, sub forma unui ajutor militar, a informat televiziunea de stat cehă marți, informează Reuters.

Publicația Wall Street Journal notează că acesta este primul transfer de tehnică grea de luptă (tancuri și blindate de fabricație sovietică, în acest caz) oferit de o țară NATO sub forma ajutorului militar pentru Ucraina, la cinci săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

BVP-1 reprezintă versiunea cehă, produsă sub licență, a vehiculului sovietic de luptă al infanteriei BMP-1, scrie DIGI24.

Concomitent, atât Cehia cât și Slovacia, care are graniță comună cu Ucraina, iau în considerare să pună la dispoziția Kievului propriile instalații industriale pentru repararea echipamentelor militare ucrainene avariate.

Publicația de specialitate The Drive/War Zone notează că în rândul țărilor NATO există un număr mare de astfel de tancuri T-72, de producție sovietică, moștenite de către majoritatea statelor est-europene care au făcut parte din fostul Pact de la Varșovia.

De asemenea, aceste blindate pot fi direct transportate spre Ucraina, fie pe cale ferată, fie pe remorcile camioanelor de transport.

În plus, militarii ucraineni sunt deja familiarizați cu tancurile T-72 și beneficiază inclusiv de un număr important de tancuri similare capturate de la armata rusă, care pot fi folosite inclusiv pentru piese de schimb.

Conform site-ului Oryx, care documentează în mod independent pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, pe baza agregării și analizării tuturor imaginilor și înregistrările publice din spațiul online, Rusia a pierdut cel puțin 400 de tancuri, inclusiv modele de T-72 modernizate după 1990 sau tancuri T-80 ori T-90.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău