Cehia a oferit trei automobile destinate persoanelor defavorizate din Republica Moldova și refugiaților ucraineni

  • 04 August 2022 17:37
Cehia a oferit trei automobile destinate persoanelor defavorizate din Republica Moldova și refugiaților ucraineni

Ministerul Afacerilor Externe al Cehiei a oferit trei automobile pentru echipele mobile din Republica Moldova care prestează servicii persoanelor cu dizabilități, dar și refugiaților din Ucraina adăpostiți în casele moldovenilor și celor găzduiți în centrele de plasament.

Ambasadorul Cehiei la Chișinău, Stanislav Kázecký, a spus la ceremonia de transmitere că autoturismele sunt de producție cehă și vor fi oferite Centrului de îngrijiri medico-sociale la domiciliu din raionul Ștefan Vodă, Asociației „SOS Autism” și Asociației „Homecare”.

„Ceea ce s-a întâmplat la 24 februarie a fost un atac inadmisibil pentru Ucraina. Cetățenii ucraineni care au fost nevoiți să plece din țara lor au suferit foarte mult”, a menționat ambasadorul. Ucrainenii sunt cea mai numeroasă minoritate etnică din Cehia, iar în anul curent în Cehia au venit încă aproximativ 300 de mii de refugiați ucraineni, printre care femei, copii mici, persoane în etate și toți trebuie ajutați, a mai spus diplomatul.

Katerina Silhankova, responsabilă pentru cooperarea de dezvoltare și comerț la Ambasada Cehiei, a precizat pentru IPN că donația celor trei vehicule are loc în cadrul Proiectului „Extinderea serviciilor medico-sociale la domiciliu pentru refugiații din Ucraina”, pentru care Ministerul Afacerilor Externe al Cehiei a acordat 400 de mii de euro. În cadrul proiectului au mai fost cumpărate alte două automobile, dar și medicamente, consumabile, kituri de prim ajutor medical, perne, plăpumi, lenjerie de pat, produse alimentare. Totodată, au fost oferite consultații prin intermediul telemedicinii, mai multe centre medico-sociale din Republica Moldova au fost dotate cu aparate de uz casnic, iar o clinică mobilă este echipată cu aparat de ultrasonografie și electrocardiograf. Aceste servicii sunt oferite persoanelor defavorizate din Republica Moldova și refugiaților ucraineni.

Ambasada Cehiei susține de mai mulți ani activitatea Asociației Obștești „Homecare”, dar și a altor organizații și instituții din Republica Moldova, pentru că activitățile din sfera socială sunt prioritare pentru Ambasada Cehiei. „După declanșarea războiului din Ucraina, situația s-a schimbat foarte mult, au venit mulți refugiați, de aceea am alocat fonduri speciale nu doar refugiaților ucraineni, dar și altor persoane care locuiesc în Republica Moldova și au nevoie de ajutor”, a mai spus diplomatul ceh.

Tamara Adașan, directorul Asociției Obștești „Homecare”, a subliniat că, odată ce autoturismele donate vor fi utilizate în munca cu persoanele defavorizate și cu refugiații din Ucraina, numărul serviciilor oferite acestor categorii de persoane se va majora, la fel va spori și numărul beneficiarilor de servicii medicale și sociale.

Mariana Haret, șefa Centrului de Sănătate Ștefan Vodă, instituție care a primit unul dintre cele trei automobile, a precizat că acesta va ajuta salariații Centrului de îngrijiri medico-sociale la domiciliu din cadrul CS Ștefan Vodă să ofere mai rapid servicii persoanelor în etate, celor cu dizabilități, inclusiv oamenilor țintuiți la pat, dar și refugiaților care se află pe teritoriul raionului Ștefan Vodă. Aceste persoane beneficiază de servicii medicale, sociale, dar și de ajutoare sub formă de produse alimentare și de igienă. Potrivit Marianei Haret, la momentul actual în raionul Ștefan Vodă se află peste 800 de refugiați ucraineni, iar în total de la începutul războiului din Ucraina în raionul Ștefan Vodă au fost ajutați în jur de 16 mii de refugiați ucraineni. Cinci centre de plasament pentru refugiați activează în a raion, iar unul dintre ele se află în satul Popeasca, în clădirea unei foste școli auxiliare.

Aliona Dumitraș, directorul executiv al Asociației „SOS Autism”, a precizat că organizația pe care o conduce  a fost creată în 2008 de către părinți care cresc copii cu autism. În 2019 asociația a fost acreditată ca centru medical, iar în 2021 – și ca îngrijitor la domiciliu. În cadrul „SOS Autism” activează un centru social unde zilnic vin peste 60 de copii, dar  există și o echipă mobilă care oferă servicii de îngrijire la domiciliu. În martie anul curent, după declanșarea războiului din Ucraina, centrul a adăpostit familia unui copil cu autism care s-a refugiat la Chișinău. „Atunci am hotărât ca un etaj, de 200 de metri pătrați, să-l dăm pentru cazarea familiilor care au copii cu dizabilități. Astfel, la moment avem 27 de persoane cazate, dintre care 16 copii cu autism merg la terapie”, a specificat Aliona Dumitraș.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-4,76
Cer fragmentat
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău