Ceea ce se va întâmpla în Orientul Mijlociu va modela lumea pentru „următoarele cinci-șase decenii”, spune Joe Biden

  • 03 Noiembrie 2023 18:37
Ceea ce se va întâmpla în Orientul Mijlociu va modela lumea pentru „următoarele cinci-șase decenii”, spune Joe Biden

Președintele american Joe Biden a declarat într-o discuție cu președintele chilian Gabriel Boric că ceea ce se întâmplă între Israel și Hamas este un conflict de o gravitate istorică, ce va modela întreaga lume în următoarea jumătate de secol, relatează Le Figaro, citat de hotnews.ro.

Reapariția conflictului israeliano-palestinian a fost în centrul întâlnirii de joi dintre Joe Biden și Gabriel Boric. În Biroul Oval, șeful statului american a analizat amploarea conflictului actual dintre Israel și Hamas în contextul istoriei, potrivit unui comunicat Casei Albe, scrie News.ro.

„După părerea mea, există momente, poate la fiecare șase sau opt generații, când lumea se schimbă într-un interval foarte scurt de timp”, i-a spus el omologului său chilian, după care a adăugat: „Suntem în acel moment”.

La aproape o lună de la atacul sângeros comis de luptătorii Hamas în Israel și în condițiile în care statul israelian bombardează Fâșia Gaza pentru a elimina organizația teroristă, cei doi șefi de stat au subliniat gravitatea momentului. „Cred că ceea ce se va întâmpla în următorii doi sau trei ani va determina cum va arăta lumea în următoarele cinci sau șase decenii”, a declarat Joe Biden. „Poate că împreună putem să o facem mai bună”, i-a spus el omologului său, în contextul în care Chile și Statele Unite sărbătoresc 200 de ani de relații bilaterale.

„Singura problemă pe care o am cu tine este că ești prea tânăr”

În comunicatul său de presă, Casa Albă a relatat de asemenea începutul conversației dintre cei doi lideri, care a căpătat un ton relaxat.

Gabriel Boric, care în 2021 a devenit cel mai tânăr președinte din istoria țării sale, la vârsta de 35 de ani, a fost tachinat de președintele american în legătură cu tinerețea sa. „Ascultă, știi, singura problemă pe care o am cu tine este că ești prea tânăr”, i-a spus Joe Biden, care, la 80 de ani (peste câteva zile va împlini 81 de ani - n.r.), este cel mai în vârstă președinte din istoria Statelor Unite. „Asta nu este o problemă”, i-a răspuns interlocutorul chilian, spre amuzamentul comun.

Joe Biden, el însuși ales ca senator de foarte tânăr, și-a comparat propria poveste cu cea a președintelui chilian. În 1972, când avea 30 de ani, președintele democrat a devenit cel mai tânăr senator din Congresul de la acea vreme. „Am fost ales când aveam 29 de ani. Trebuia să ai 30 de ani pentru a fi senator. A trebuit să aștept”, i-a spus el omologului său chilian, înainte de a-l felicita: „Domnule președinte, e foarte bine”.

Amintindu-și că el însuși a fost ales în Congresul chilian la vârsta de 27 de ani, Gabriel Boric a adăugat. „Ei bine, atunci, împărtășim același drum (...) Sper să ajung la fel de departe ca și dumneavoastră”.

Chile și-a rechemat ambasadorul din Israel

Președintele chilian Gabriel Boric, care a condamnat în această săptămână bombardamentele aeriene ale armatei israeliene asupra Fâșiei Gaza și și-a rechemat ambasadorul în Israel, a declarat joi că i-a spus președintelui Joe Biden că acțiunile Israelului încalcă dreptul internațional, relatează Reuters.

Boric a declarat că a condamnat atacul din 7 octombrie asupra Israelului de către gruparea militantă Hamas, care a ucis 1.400 de persoane, și a cerut eliberarea ostaticilor israelieni, dar a adăugat că bombardamentele de represalii ale Israelului asupra Gaza au fost disproporționate și au încălcat dreptul internațional.

„Aceste atacuri ale Hamas sunt fără justificare, merită o condamnare globală, dar răspunsul guvernului lui Benjamin Netanyahu merită, de asemenea, cea mai clară condamnare din partea noastră”, a declarat el reporterilor după întâlnirea cu Biden de la Casa Albă. „Nu există nicio îndoială că putem spune că răspunsul a fost disproporționat și că încalcă dreptul umanitar internațional”, a adăugat Boric. „Dreptul unui stat de a se apăra are limite, iar aceste limite implică respectarea vieții civililor nevinovați, în special a copiilor, și respectarea dreptului umanitar civil”, a punctat liderul chilian.

Întrebat ce spune Biden despre toate acestea, Boric a spus că nu este el în măsură să vorbească în numele președintelui american.

Casa Albă a emis mai târziu un comunicat în care a spus că Biden a „reafirmat eforturile continue de a crește urgent și de a susține furnizarea de asistență umanitară care salvează vieți - inclusiv alimente, apă și îngrijiri medicale - către civilii din Gaza”.

Biden se confruntă cu presiuni tot mai mari în străinătate și în țară pentru că nu a cerut încetarea focului în conflictul dintre Israel și Hamas, deși Casa Albă susține acum o serie de „pauze” în lupte pentru a permite oamenilor să iasă din Gaza și pentru a permite sosirea ajutoarelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău