CEDO, victima unui atac cibernetic de amploare după publicarea unei decizii ce condamnă Turcia
-
23 Decembrie 2020 15:10
Site-ul de internet al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a fost ținta unui atac cibernetic de mare amploare ce l-a făcut temporar inaccesibil, imediat după publicarea, marți, a unei decizii ce condamnă Turcia pentru menținerea în detenție a unui opozant prokurd, informează AFP, potrivit Agerpres.
"În acest stadiu, nicio pierdere de date" nu a fost constatată, a precizat serviciul de presă al CEDO.
Atacul cibernetic, a cărui origine nu a fost deocamdată identificată oficial și care a durat mai multe ore, a fost constatat după pronunțarea verdictului dat publicității marți la orele 15:00, privind plasarea și menținerea în detenție în închisori turce, din noiembrie 2016, a liderului prokurd Selahattin Demirtas.
Acest "atac cibernetic de mare amploare (...) a făcut temporar inaccesibil" site-ul CEDO, a subliniat Curtea, deplângând acest "incident grav".
Potrivit serviciului de presă al CEDO, atacul cibernetic a durat până miercuri dimineața. Site-ul, care a fost inaccesibil de marți dimineața, putea fi din nou consultat la mijlocul dimineții de miercuri.
"Analizăm consecințele pe care le vom atribui acestui caz", a subliniat serviciul de presă al CEDO. Este deja a doua oară când CEDO devine victima unui atac cibernetic, "însă acesta este de mare amploare", a adăugat serviciul de presă.
CEDO a condamnat marți Turcia pentru plasarea și menținerea în detenție din 2016 a liderului pro-kurd Selahattin Demirtas, cerând eliberarea 'imediată' a acestuia. Curtea a constatat mai multe încălcări ale Convenției (europene a drepturilor omului) și a ordonat eliberarea imediată' a lui Demirtas, se arată în comunicatul CEDO, care a judecat acest dosar în cea mai înaltă instanță a sa, Marea Cameră. În total, decizia Curții a indicat nu mai puțin de cinci încălcări ale Convenției, referitoare mai ales la 'libertatea de exprimare', la 'libertate și siguranță', la 'alegeri libere'.
Ex-deputat, fost candidat la președinție și unul din principalii rivali ai lui Recep Tayyip Erdogan, Selahattin Demirtas se află în detenție de la arestarea sa în noiembrie 2016, la câteva luni de la puciul eșuat din iulie împotriva președintelui turc. Acuzat de 'terorism' de către regim, Demirtas, fost co-președinte al Partidului Democrat Popular (HDP, pro-kurd), riscă până la 142 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în principalul proces în care este judecat și al cărui verdict nu a fost încă dat.
În comunicatul de marți, CEDO, care ceruse încă din 2018, fără succes, eliberarea lui Demirtas, consideră 'stabilit' faptul că privarea de libertate a opozantului pro-kurd, mai ales în campaniile pentru referendumul din aprilie 2017 și alegerile prezidențiale din iunie 2018, 'urmăreau un scop nemărturisit, acela de a înăbuși pluralismul și de a limita jocul liber al dezbaterii politice, aflat chiar în centrul noțiunii de societate democratică'.
Decizia CEDO critică și reforma constituțională controversată din mai 2016 prin care li se ridică imunitatea deputaților vizați de proceduri judiciare.
În decizia de marți, CEDO mai dispune ca lui Selahattin Demirtas să-i fie acordate despăgubiri totale de 60.400 de euro.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat vehement miercuri decizia CEDO. "Aceasta este o decizie totalmente politică (...) A cere eliberarea celui care este responsabil de moartea a 39 de concetățeni ai noștri demonstrează o politică cu duble standarde, aceasta este ipocrizie", a declarat Erdogan, cu referire la violente manifestații ce s-au soldat cu zeci de morți în 2014 în sud-estul Turciei. Autoritățile turce atribuie responsabilitatea pentru aceste morți liderilor HDP.