CEDO, sesizată de anturajul lui Navalnîi pentru a obține transferul său în Germania

  • 21 August 2020 18:08
CEDO, sesizată de anturajul lui Navalnîi pentru a obține transferul său în Germania

Anturajul opozantului rus Aleksei Navalnîi, spitalizat la reanimare în Siberia după ce a fost victima unei "otrăviri" potrivit apropiaților săi, a sesizat vineri Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a obține de la autoritățile ruse autorizația de a-l transfera în Germania, informează instituția, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Anturajul "cere ca CEDO să invite guvernul rus să autorizeze ca dl Navalnîi să fie transportat în Germania pentru a primi îngrijiri", a precizat aceeași sursă, precizând că acest caz "va fi examinat în zilele următoare".

CEDO, cu sediul la Strasbourg, a fost sesizată în baza articolului 39 din regulamentul său, care îi permite să ia măsuri de urgență atunci când integritatea fizică a unui reclamant este amenințată.

Aleksei Navalnîi se deplasa de la Tomsk, în Siberia, la Moscova, cu avionul, când i s-a făcut rău. Aparatul a trebuit să aterizeze de urgență la Omsk, în Siberia occidentală.

Opozantul a fost internat la spital unde, intrat în comă, a fost plasat la reanimare sub respirație asistată.

Susținătorii săi sunt convinși că a fost victima unei "otrăviri intenționate" cu "ceva care i-a fost strecurat în ceai".

Franța și Germania au oferit amândouă joi "orice ajutor medical", iar un avion medical închiriat la Berlin de un ONG s-a deplasat la Omsk în cursul nopții pentru a încerca să-l aducă pe Aleksei Navalnîi în Germania.

Însă medicii, care au dat asigurări că "nicio otravă" nu a fost descoperită în corpul său, au considerat că Navalnîi este netransportabil, starea lui fiind "instabilă".

Acest refuz al transferului lui Aleksei Navalnîi în străinătate a fost denunțat de apropiații săi ca o decizie "politică" care "amenință viața" opozantului.

Soția sa, Iulia Navalnaia, i-a cerut președintelui Vladimir Putin să autorizeze transferul, apreciind că sunt reunite "toate posibilitățile pentru transportul imediat al lui Aleksei sub supravegherea unor medici de înalt nivel".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău