CEDO: Rusia a comis încălcări ale drepturilor de viață în Crimeea

  • 25 Iunie 17:48
CEDO: Rusia a comis încălcări ale drepturilor de viață în Crimeea

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis astăzi, 25 iunie, că Rusia a comis încălcări ale drepturilor în Peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o și anexat-o în 2014, încălcând dreptul internațional.

Rusia a încălcat dreptul la viață, interzicerea tratamentelor inumane sau degradante și libertatea de exprimare și de întrunire, a enumerat Curtea, printre alte abuzuri, scrie AGERPRES

Hotărârea înseamnă că judecătorii de la Strasbourg au fost de partea Ucrainei, care a depus o plângere la CEDO în care susținea că există un model de persecuție” a ne-rușilor în Crimeea.

Printre acuzațiile Ucrainei se numără detențiile ilegale, maltratarea civililor și suprimarea presei ucrainene și a limbii ucrainene în școli.

În hotărârea sa unanimă, Curtea a declarat că există suficiente dovezi - coroborate cu o serie de declarații ale martorilor și rapoarte ale organizațiilor neguvernamentale - pentru a găsi Rusia vinovată dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

Curtea a declarat că incidentele au fost suficient de numeroase și interconectate” și au reprezentat un sistem de încălcări”.

Impactul deciziei va fi probabil limitat, deoarece Rusia refuză să recunoască hotărârile Curții.

Țara a fost expulzată din Consiliul Europei în urma invaziei la scară largă în Ucraina în februarie 2022. Prin urmare, nu mai este membră a Convenției Europene a Drepturilor Omului, pe care Curtea de la Strasbourg o pune în aplicare.

Cu toate acestea, instanța poate încă să se pronunțe cu privire la incidente care au avut loc înainte de expulzarea Rusiei. Speța asupra căreia s-a decis marți datează din martie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,63 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Tue
26
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău