CEDO reia judecarea cauzelor referitoare la Rusia

  • 23 Martie 2022 19:06
CEDO reia judecarea cauzelor referitoare la Rusia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunțat miercuri că va relua judecarea reclamațiilor la adresa Rusiei, care trebuie să respecte Convenția Europeană a Drepturilor Omului până la 16 septembrie, informează AFP, potrivit Agerpres.

Instanța suspendase săptămâna trecută cauzele respective, în urma excluderii Rusiei din Consiliul Europei.

Consiliul a exclus Rusia în 16 martie, ca reacție la invadarea Ucrainei de către Rusia în 24 februarie. CEDO, organul judiciar al Consiliului, a anunțat că urmează să precizeze cum va funcționa decizia, iar până atunci nu va mai examina niciun dosar legat de Rusia.

Miercuri, Curtea a ridicat suspendarea, "cu efect imediat", și a precizat că își păstrează competența privind solicitările împotriva Federației Rusie privind "acțiunile și omisiunile care ar putea constitui încălcări ale Convenției (Convenția Europeană a Drepturilor Omului - n. red.) care ar putea surveni până în 16 septembrie 2022".

Potrivit AFP, Rusia va putea fi chemată la CEDO pentru fapte comise până la data respectivă atât pe teritoriul propriu, cât și - de exemplu - în Ucraina. Din 16 septembrie, Rusia nu va mai fi parte semnatară a Convenției.

CEDO va putea primi însă reclamații la adresa Rusiei și după această dată, dacă faptele vizate sunt anterioare. De asemenea, instanța va pronunța decizii referitoare la Rusia în lunile următoare.

Tot până în 16 septembrie, judecătorul rus din componența CEDO își va păstra și exercita normal prerogativele.

Moscova este cea mai importantă sursă a cauzelor care ajung în fața CEDO, cu circa un sfert din dosare. Un purtător de cuvânt al Curții a precizat că în prezent există pe rol circa 18.000 de dosare privind Rusia, care urmează să fie judecate.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei rămâne responsabil de supravegherea executării sentințelor CEDO, inclusiv de către Rusia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău