CEDO reduce, de la 1 februarie, la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naționale

  • 03 Ianuarie 2022 16:36
CEDO reduce, de la 1 februarie, la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naționale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), brațul judiciar al Consiliului Europei, va reduce, de la 1 februarie, de la 6 la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naționale, a anunțat luni instanța paneuropeană de la Strasbourg, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Decizia îi privește potențial pe cei 830 de milioane de locuitori din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei și semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, la a cărei respectare CEDO este responsabilă să vegheze.

'Cu începere de la 1 februarie, termenul pentru sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului nu va mai fi de 6, ci de 4 luni după ultima decizie a justiției (...) într-un dosar, corespunzând în general unei hotărâri a celei mai înalte jurisdicții din statul respectiv', arată CEDO într-un comunicat.

Din punct de vedere tehnic, această modificare 'rezultă din Protocolul nr.15 al Convenției', intrat în vigoare la 1 august 2021, precizează comunicatul.

Acest Protocol prevedea 'o perioadă tranzitorie înainte ca modificarea termenului de sesizare să devină efectivă', perioadă ce va lua sfârșit la 1 februarie, dată de la care 'reclamanții și avocații lor vor trebui să se conformeze noului termen de sesizare a Curții, în caz contrar, plângerea lor va fi declarată neadmisibilă', explică instanța de la Strasbourg.

'Termenul de sesizare a CEDO în cele 4 luni care urmează ultimei decizii a justiției este una dintre condițiile de admisibilitate', adaugă CEDO, insistând asupra faptului că 'nerespectarea, fie și numai a uneia din condițiile de admisibilitate, antrenează neadmisibilitatea plângerii'.

Creată în 1959, CEDO, ale cărei hotărâri sunt obligatorii pentru statele membre ale Consiliului Europei, este chemată adesea să se pronunțe în dosare răsunătoare, precum recent în cazul dizolvării ONG-ului Memorial din Rusia, sau în probleme din societate.

Ea poate ajunge să statueze și în chestiuni interstatale, precum între Rusia și Ucraina, amintește France Presse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău