CEDO: Plângerea Kievului împotriva Moscovei cu privire la Crimeea, ''parțial admisibilă''

  • 14 Ianuarie 2021 15:05
CEDO: Plângerea Kievului împotriva Moscovei cu privire la Crimeea, ''parțial admisibilă''

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat joi drept "parțial admisibilă" plângerea depusă de Ucraina împotriva Rusiei după anexarea Crimeei în 2014, o decizie pe fond urmând să intervină "la o dată ulterioară", relatează AFP, potrivit Agerpres.

Kievul acuză Moscova că s-a făcut vinovată de "numeroase încălcări ale Convenției europene a drepturilor omului în Crimeea" din februarie 2014 până în august 2015, menționează CEDO într-un comunicat.

Potrivit curții, cu sediul la Strasbourg, Rusia a exercitat într-adevăr un "control efectiv" asupra Crimeei, după cum demonstrează "amploarea și puterea prezenței militare ruse" în peninsula ucraineană.

Această prezență, potrivit CEDO, "a fost întărită din ianuarie până în martie 2014 fără consimțământul autorităților ucrainene și în absența vreunui element care să sugereze că o amenințare ar viza trupele rusești staționate în Crimeea".

CEDO notează de asemenea că "relatarea" prezentată de Kiev în fața instanței este "coerentă și concordantă".

Documentul, continuă curtea, are la bază "elemente de informare detaliate și specifice, prezentate cu probe suficiente care indică faptul că soldații ruși nu erau observatori pasivi, ci că ei participaseră activ la evenimentele reclamate".

CEDO relevă de asemenea că nu i s-a cerut să stabilească "dacă integrarea Crimeei, potrivit dreptului rusesc, în componența Federației Ruse, este legală din punct de vedere al dreptului internațional".

Anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat cu separatiști proruși în estul Ucrainei, care continuă și în prezent în pofida numeroaselor armistiții, soldat cu aproape 13.000 de morți, conform cifrelor ONU. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău