CEDO i-a dat dreptate reclamantului în cauza Mătăsaru vs. Republica Moldova

  • 30 Noiembrie 2021 16:47
CEDO i-a dat dreptate reclamantului în cauza Mătăsaru vs. Republica Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea articolelor 10 (dreptul la libera exprimare) și 5 § 1 (dreptul la libertate și siguranță) în cauza Mătăsaru vs. Republica Moldova și a dispus încasarea din contul Guvernului Republicii Moldova în beneficiul reclamantului a sumei de 7 650 de euro, transmite IPN.

Potrivit circumstanțelor cauzei, relatate de Asociația Promo-LEX, care i-a reprezentat interesele, Anatol Mătăsaru a organizat o acțiune de protest solitară în fața Procuraturii Anticorupție. Acesta a inițiat acțiunea de protest în legătură cu presupuse fapte de corupție care nu erau investigate de instituția vizată. În cadrul protestului, a instalat o toaletă și a imitat că o folosește. El a fost reținut în aceeași zi, pentru 72 de ore, fiindu-i înaintată învinuirea în legătură cu comiterea infracțiunii de huliganism. La expirarea termenului de 72 de ore, polițiștii au refuzat să-l elibereze, chiar dacă erau obligați de lege. În urma implicării avocatului și altor polițiști (avocatul reclamantului a denunțat reținerea ilegală a reclamantului la serviciu 902), un echipaj de poliție al serviciului 902 care a intervenit la fața locului, l-a eliberat. Anatol Mătăsaru a depus o plângere penală în legătură cu reținerea sa ilegală. Dar Procuratura a refuzat pornirea unei cauze penale, iar soluția a fost menținută de instanțele de judecată.

Reclamantul s-a plâns la CEDO că reținerea sa a fost arbitrară și contrară articolului 5 § 1 din Convenție (dreptul la libertate și siguranță). De asemenea,  a invocat încălcarea dreptului său la libertatea de exprimare, astfel cum este garantat de articolul 10 din Convenție.

Curtea a reținut că reclamantul a fost acuzat mai întâi de o infracțiune prevăzută de Codul Penal și plasat în detenție din acest motiv, pentru a fi, în cele din urmă, găsit vinovat de huliganism nu prea grav, infracțiune prevăzută de Codul Contravențional. Intenția reclamantului a fost de a atrage atenția asupra problemelor din activitatea instituției, subiect care ar putea fi considerat de interes public. Cuvintele licențioase folosite de el pentru a se adresa polițistului de serviciu nu aveau scopul de a-l insulta, ci erau partea a discursului său. Mai târziu, chiar polițistul de serviciu a declarat în cursul procedurii judiciare că nu s-a simțit insultat de cuvintele reclamantului. Curtea este de acord că protestul organizat de reclamant a fost extravagant și ar putea fi considerat șocant sau deranjant pentru unii. Cu toate acestea, nimeni în timpul procedurilor interne și în cadrul procedurii în fața Curții nu a pus sub semnul întrebării faptul că a fost o simplă prestație a sa și că nu a existat o expunere indecentă din partea reclamantului, precizează Promo-LEX.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că, în împrejurările prezentei cauze, nu a fost furnizată nici o justificare pentru ingerința în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare. Tratamentul care i-a fost aplicat, prin însăși natura sa, nu numai că a avut repercusiuni negative asupra reclamantului, ci ar putea să descurajeze și alte persoane să-și exercite libertatea de exprimare. Astfel, ingerința în dreptul reclamantului la libertatea de exprimare nu poate fi considerată proporțională, iar motivele prezentate nu pot fi considerate suficiente, se mai spune în comunicatul publicat de Promo-LEX.

Prin decizia Curții s-a dispus achitarea din contul Guvernului Republicii Moldova în beneficiul reclamantului, în termen de trei luni, a sumei de 5850 euro pentru prejudiciul moral cauzat și 1800 euro – cheltuieli de reprezentare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău