CEDO constată condiții proaste de detenție în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău

  • 09 Noiembrie 2016 12:24
CEDO constată condiții proaste de detenție în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat în peste 15 cauze judiciare condiții proaste de detenție în Penitenciarul nr. 13.

În special condițiile proaste se atestă din cauza suprapopulării, condițiilor anti-sanitare și a cantității și calității proaste a hranei servite deținuților. Datele au fost prezentate de Centrul de Resurse Juridice în cadrul unei comunicări ce readuce în vizor remarcile ombudsmanului cu privire la condițiile dezastruoase ale Penitenciarul nr. 13, transmite IPN.

În comunicare se menționează că în grupul de cauze Ciorap, care include 14 hotărâri, CEDO a constatat  mai multe probleme de bază ce țin de condițiile de detenție în Penitenciarul nr. 13. Printre acestea este suprapopularea extremă, igiena nesanitară, insectele parazitare, lipsa paturilor, prezența rozătoarelor, lipsa ventilației corespunzătoare și a accesului la lumina zilei. De asemenea, CEDO a constatat insuficiență și de calitate proastă hrana servită.

Totodată, CEDO a constatat că legislația moldovenească nu dă dreptul instanțelor de judecată sau oricărui organ administrativ care examinează o plângere să dispună îmbunătățirea imediată a condițiilor de detenție a unei persoane, îmbunătățire care depinde de alocarea resurselor de la bugetul de stat.

Comunicarea a fost expediată Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care este responsabil de supravegherea executării hotărârilor CEDO de către statele membre.

Autorităților moldovenești CRJM le-a solicitat, până la construirea noului penitenciar în Chișinău, care va înlocui Penitenciarul nr. 13, să ia măsuri necesare pentru a reduce suprapopularea în acest penitenciar. De asemenea, CRJM a cerut autorităților să mărească substanțial fondurile alocate pentru hrana deținuților, să introducă un remediu intern restaurator și compensator eficient pentru detenția în condiții proaste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău