CEDO condamnă Ungaria pentru tratamentele aplicate unei familii de migranți

  • 02 Martie 2021 16:30
CEDO condamnă Ungaria pentru tratamentele aplicate unei familii de migranți

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Ungaria pentru mai multe încălcări ale drepturilor unei familii de solicitanți de azil în 2017, în special privarea de hrană la care a fost supus tatăl timp de patru luni, relatează AFP.

După ce a formulat o cerere de azil, familia, care are trei copii, a fost plasată într-o zonă de tranzit, mai întâi într-un container de 13 metri pătrați, apoi în izolare într-un alt container, atunci când unii membri au fost testați pozitiv cu hepatita B.

Tatăl, din cauza faptului că era la a treia cerere de azil, "nu mai avea dreptul să primească hrană din partea autorităților", conform legislației ungare, precizează CEDO într-un comunicat. El s-a hrănit în special cu resturi găsite la gunoi.

CEDO subliniază că, "neputând să părăsească zona", el "a depins total de autoritățile ungare". Judecătorii au spus că bărbatul "nu a avut acces adecvat la hrană".

"Autoritățile nu au analizat suficient situația înainte de a-l priva de hrană", au afirmat ei, concluzionând în unanimitate că este vorba de o încălcarea a Articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice "tratamentele inumane sau degradante".

Ținând cont de "vârsta mică a copiilor" (care aveau șapte luni, șase ani și șapte ani) și de starea de sănătate a mamei, însărcinată, Curtea a stabilit că aceștia au fost la rândul lor supuși unor tratamente inumane sau degradante în timpul șederii lor.

CEDO evidențiază "căldura și lipsa de ventilație în locul de găzduire", menționează că paturile "nu au fost adaptate pentru copii", relevă "absența îngrijirilor medicale sau psihiatrice adecvate" sau chiar "prezența unor agenți de sex masculin la testele ginecologice".

Cu majoritate de voturi, judecătorii au condamnat de asemenea încălcarea "dreptului la libertate și la siguranță", spunând că "nu exista bază legală strict definită" care să permită închiderea acestei familii.

Ei au denunțat "absența unor dispoziții juridice" care să fixeze o durată maximă de ședere în zona de tranzit, "durata excesivă a acestei șederi" și "întârzierile considerabile" în analizarea cererilor de azil.

CEDO a condamnat astfel Ungaria să le achite câte 4.500 de euro copiilor și câte 6.500 de euro părinților, ca "daune morale".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău