CEDO condamnă Rusia pentru abuzuri comise în teritorii pe care le controla imediat după conflictul cu Georgia

  • 21 Ianuarie 19:10
CEDO condamnă Rusia pentru abuzuri comise în teritorii pe care le controla imediat după conflictul cu Georgia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Rusia pentru că nu a împiedicat, după conflictul scurt pe care l-a avut cu Georgia în 2008, comiterea de abuzuri în teritoriile aflat atunci sub "controlul său efectiv", relatează AFP. citată de Agerpres.

Decizia, luată de Marea Cameră, formațiunea supremă a CEDO, nu vizează direct conflictul dintre Tbilisi și Moscova din 8-12 august 2008, ci acoperă în principal perioada 12 august - 10 octombrie 2008, între armistițiu și data retragerii oficiale a trupelor ruse.

CEDO consideră că în respectiva perioadă Rusia a exercitat un "control efectiv" asupra Osetiei de Sud și Abhaziei, cele două regiuni separatiste proruse, precum și asupra "zonei-tampon".

"După această perioadă, puternica prezență rusă și dependența administrațiilor din Osetia de Sud și Abhazia față (de Rusia) indică faptul că a existat o continuare a 'controlului efectiv' rus" asupra celor două regiuni, mai subliniază CEDO.

Curtea a concluzionat astfel că abuzurile comise în principal în aceste zone de către milițiile separatiste s-au desfășurat sub administrația rusă și că aceasta ar fi trebuit, prin urmare, să încerce să le împiedice.

CEDO explică faptul că se bazează "pe rapoarte ale unor organizații internaționale guvernamentale și neguvernamentale" și că a audiat "33 de martori în total".

Printre abuzurile denunțate de Tbilisi, unii martori au vorbit despre "incendii și jafuri asupra unor locuințe, comise de miliții din Osetia de Sud când satele lor se aflau sub control rus, precum și acțiunile violente comise împotriva unor civili georgieni", în special "execuții sumare".

În "multe dintre cazuri", soldații ruși "au asistat la scene (...) în mod pasiv", scrie CEDO, care evidențiază o "toleranță oficială" din partea autoritățile ruse care "nu au derulat anchete efective asupra presupuselor nereguli".

Soldații ruși nu au împiedicat forțele din Osetia de Sud să adune 160 de civili georgieni în subsolul unui minister la Țhinvali, între 10 și 27 august 2008, mai sesizează CEDO, care evocă de asemenea "rele tratamente" sau "acte de tortură" comise împotriva unor prizonieri de război, tot de către forțele din Osetia de Sud, pe care rușii nu le-au oprit.

CEDO a concluzionat astfel că "practicile administrative" ale Rusiei în aceste teritorii pe care le controla au încălcat mai multe articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, în special pe cele care garantează dreptul la viață sau care interzic tortura.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:3,6 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 02 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0442 -0.0678
USD 17.4749 0.0364
RON 4.3171 -0.0131
UAH 0.6238 -0.0000
RUB 0.2357 0.0025
Arhivă Radio Chișinău