CEDO condamnă din nou R.Moldova într-un dosar privind condițiile inumane și degradante în Penitenciarul nr.13

  • 05 Septembrie 2018 15:05
CEDO condamnă din nou R.Moldova într-un dosar privind condițiile inumane și degradante în Penitenciarul nr.13

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova într-un nou dosar. Curtea i-a dat câștig de cauză lui Alexandru Miron, care s-a plâns de condiții inumane și degradante în Penitenciarul nr.13, deținerea în arest preventiv pentru o perioadă mai mare de 12 luni și lipsa unui remediu efectiv cu privire la plângerile sale. Guvernul Republicii Moldova va trebui să-i plătească reclamantului 10 mii de euro prejudiciu moral și o mie de euro costuri și cheltuieli de judecată. Hotărârea a fost făcută publică pe 4 septembrie.

Reclamantul Alexandru Miron a fost reținut în 2011, fiind acuzat de omor și deținere neautorizată a unei arme de foc. După ce a fost  emis mandat de arestare pe numele său, detenția acestuia a fost prelungită la fiecare 30 de zile până la data de 21 ianuarie 2012, invocându-se gravitatea acuzațiilor ce i-au fost aduse. Pe 17 ianuarie 2012, cauza penală a fost transmisă în judecată și detenția reclamantului era prelungită de către instanță la fiecare trei luni. Prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție din 17 septembrie 2014, reclamantul a fost recunoscut vinovat fiind condamnat la 23 de ani de închisoare.

Reclamantul s-a plâns la Curtea Europeană de condițiile din detenție la Penitenciarul nr.13. Potrivit reclamantului, el fusese deținut în celule cu iluminare slabă, pereți umezi și un număr de 6 deținuți pe un spațiu de 6 metri pătrați.

El a subliniat că din cauza supraaglomerării, reclamantul a invocat că a trebuit să împartă patul cu un alt deținut cu care se rânduiau la somn. În timpul detenției, reclamantul a susținut că nu primise așternut de pat sau îmbrăcăminte. Anumiți deținuți erau diagnosticați cu tuberculoză sau HIV. Reclamantului i se permiteau plimbări în afara celulei doar o oră pe zi. Fără un sistem de ventilare funcțional, în timpul verii, aerul din celule atingea temperaturi și umiditate înaltă, era urât mirositor, ceea ce făcea dificilă respirația. În perioada rece, încălzirea nu era pornită, iar temperatura din celule era extrem de scăzută. Toaleta nu era separată de restul celulei. Spălătoria închisorii nu era funcțională și reclamantul nu putea să-și spele hainele.

Departamentul Instituțiilor Penitenciare a negat acuzațiile invocate în plângere de către reclamant, în special, în ceea ce privește supraaglomerarea din celulă, precum și faptul că în penitenciar s-ar fi aflat deținuți infectați cu TBC și că alimentarea ar fi fost insuficientă și lipsea asistență medicală.

Din 1997 și până la începutul anului 2018, CEDO a pronunțat 354 de hotărâri împotriva guvernului de la Chișinău, în valoare totală de 16 milioane 300 de mii de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău