CEDO aprobă condamnarea unui jurnalist în numele dreptului la uitare pe internet

  • 25 Noiembrie 15:06
CEDO aprobă condamnarea unui jurnalist în numele dreptului la uitare pe internet

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat joi condamnarea unui fost redactor-șef al unei publicații online din Italia în numele 'dreptului la uitare', considerând că, în afară de motoarele de căutare, și alți actori pot fi solicitați să scoată de la indexare documente de pe internet, relatează AFP.

"Curtea consideră, alături de guvern (executivul italian - n.r.), că nu doar furnizorii de motoare de căutare pe internet, dar și administratorii de publicații sau de arhive jurnalistice accesibile online (...) pot fi solicitați să scoată de la indexare documente", se arată într-un comunicat al CEDO, transmite Agerpres.

Curtea subliniază astfel că se pronunță pentru prima dată în legătură cu o condamnare în civil a unui jurnalist pentru aceste motive și cu compatibilitatea acesteia cu dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului privind libertatea de expresie.

Sesizată de jurnalist, CEDO a decis, în unanimitate, că nu există o încălcare a acestor dispoziții.

În această speță, Alessandro Biancardi, fost redactor-șef, a fost condamnat în civil pentru că a păstrat pe site-ul publicației sale un articol din 2008 despre o dispută cu armă albă într-un restaurant, oferind detalii despre procedura judiciară penală deschisă în acest caz, relatează CEDO.

Tribunalele italiene, precizează CEDO, au constatat că jurnalistul nu a scos de la indexare cuvintele cheie ale articolului, astfel încât oricine a putut scrie într-un motor de căutare numele restaurantului și al proprietarului și a putut avea acces la informații sensibile privind procedura penală, deși patronul localului a cerut eliminarea articolului.

În opinia CEDO, deciziile justiției italiene în acest caz au reprezentat "o restricție justificată a libertăți de expresie a reclamantului - cu atât mai mult cu cât acesta nu a fost obligat să retragă definitiv articolul de pe internet".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,14
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,13 m/s
Fri
8
Sat
3
Sun
5
Mon
7
Tue
3

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău