CEDO apreciază că Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil, dar respinge cererea fostului premier de recunoaștere a ilegalității condamnării în cauza penală

  • 31 Ianuarie 2023 14:08
CEDO apreciază  că Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil, dar respinge cererea fostului premier de recunoaștere a ilegalității condamnării în cauza penală

Fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de privațiune de libertate pentru corupere pasivă și trafic de influență, a fost achitat parțial la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea de la Strasbourg menționează în hotărârea făcută publică astăzi că fostului premier i-a fost îngrădit dreptul la un proces echitabil, fiind încălcat art.6 al Convenției.

Potrivit CEDO, procesul de judecată a fost unul netransparent și s-a desfășurat cu ușile închise, ceea ce a dus la încălcarea drepturilor morale ale inculpatului.

Autoritățile competente de prezervarea drepturilor omului nu au intervenit și nu au sesizat alte instituții pentru a preveni o manipulare a procesului, se mai arată în decizia CEDO.

Curtea a stabilit că Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil și a obligat statul Rep. Moldova la plata unei despăgubiri morale de 7500 de euro. Totodată, Curtea de la Strasbourg i-a respins solicitarea fostului premier prin care acesta a cerut recunoașterea ilegalității condamnării în cauza penală.

Vlad Filat a fost reținut în data de 15 octombrie 2015, fiind învinuit de corupere pasivă și trafic de influență. El a fost condamnat la nouă ani de închisoare, decizie menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Pe tot parcursul cauzei el nu și-a recunoscut vina și a declarat că dosarul său este unul politic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău