CEDO admite plângerile Olandei și Ucrainei împotriva Rusiei, în legătură cu doborârea zborului MH-17 în 2014

  • 25 Ianuarie 19:59
CEDO admite plângerile Olandei și Ucrainei împotriva Rusiei, în legătură cu doborârea zborului MH-17 în 2014

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat admisibile cauzele intentate de Ucraina și Olanda împotriva Rusiei privind încălcarea drepturilor omului în cele două regiuni separatiste Luhansk și Donețk din Ucraina, precum și în legătură cu doborârea zborului MH-17 din 2014, când aproape 300 de oameni au fost omorâți, relatează Reuters, citată de News.ro.

Decizia este procedurală și nu se pronunță asupra fondului cauzelor, dar arată că instanța cu sediul la Strasbourg consideră că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunile separatiste.

„Printre altele, Curtea a constatat că zonele din estul Ucrainei aflate în mâinile separatiștilor se aflau, începând cu 11 mai 2014 și până cel puțin la 26 ianuarie 2022, sub controlul Federației Ruse”, a declarat miercuri instanța.

Țările de Jos a depus plângerea la CEDO în 2020, afirmând că doborârea zborului MH17 deasupra teritoriului din estul Ucrainei deținut de separatiștii susținuți de Rusia a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauzele vor trece acum la etapa de fond, care ar putea dura încă unul sau doi ani înainte de a fi emisă o decizie finală.

Hotărârea CEDO deschide calea pentru cel puțin alte trei cazuri ale statului ucrainean împotriva Rusiei, care fuseseră suspendate în așteptarea deciziei privind jurisdicția.

Cazurile ucrainene, care datează din 2014, se referă la ceea ce Kievul afirmă că au fost practici administrative ale Rusiei în estul Ucrainei care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și la răpirea a trei grupuri de copii ucraineni orfani și copii lipsiți de îngrijire părintească, alături de mai mulți adulți care îi însoțeau. Toți s-au întors acasă la o zi sau, în cel de-al treilea caz, la cinci zile după răpire, a precizat CEDO.

„Acesta este un semnal clar pentru Rusia”, a scris pe Twitter ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, afirmând că decizia instanței de a declara cazurile admisibile reprezintă „o piatră de hotar importantă”.

Impactul oricărui verdict va fi în mare măsură politic, deoarece parlamentul rus a votat în iunie pentru a nu mai recunoaște jurisdicția CEDO în țară și a ignorat anterior hotărârile CEDO cu care nu era de acord.

Curtea afirmă că are jurisdicție în cazurile deja începute înainte de retragerea Moscovei din mandatul CEDO, iar Rusia ar putea fi obligată să plătească despăgubiri, însă instanța nu are nicio modalitate de a pune în aplicare hotărârile sale.

Constatarea instanței că Moscova a controlat forțele pro-ruse din Ucraina reflectă o decizie a unui tribunal olandez din noiembrie anul trecut, potrivit căreia Moscova a avut „control general” asupra forțelor autointitulatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei de la jumătatea lunii mai 2014. Atunci, judecătorii olandezi au condamnat la închisoare pe viață, în lipsă, doi bărbați ruși și un ucrainean pentru rolul lor în doborârea zborului MH-17, în urma căruia și-au pierdut viața 298 de pasageri și membri ai echipajului.

Zborul Malaysian Airlines a plecat din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur când a fost doborât deasupra estului Ucrainei, controlat de separatiști, de o rachetă rusească, la 17 iulie 2014, în timp ce luptele dintre forțele pro-ruse și cele guvernamentale ucrainene făceau ravagii.

Moscova a negat în mod repetat orice implicare în distrugerea aeronavei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Arhivă Radio Chișinău