CEDO a transmis Rusiei întrebări despre cazul Navalnîi

  • 20 Aprilie 2021 09:46
CEDO a transmis Rusiei întrebări despre cazul Navalnîi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis luni întrebări Rusiei despre condițiile de detenție a opozantului Aleksei Navalnîi, la câteva ore după anunțul spitalizării sale și în contextul în care susținătorii se tem pentru viața sa, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Soarta principalului opozant al președintelui rus Vladimir Putin, încarcerat în Rusia de la începutul lunii februarie și aflat în greva foamei de trei săptămâni, alimentează tensiunile diplomatice între Rusia și Uniunea Europeană.

CEDO a adresat o serie de întrebări guvernului rus despre soarta opozantului, printre care și dacă detenția îi încalcă dreptul la viață.

Organul judiciar al Consiliului Europei, din care și Rusia face parte, întreabă de asemenea Moscova în ce măsură condițiile detenției lui Aleksei Navalnîi și tratamentul la care este supus respectă dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului legate de "dreptul la viață" și interzicerea torturii.

Cazul este în mod vizibil tratat cu o celeritate specială de CEDO, fiind înaintat în urmă cu doar trei luni. În mod obișnuit, aceste solicitări de informații sunt comunicate guvernelor vizate în intervale de timp mult mai lungi.

Potrivit susținătorilor săi, Navalnîi suferă de mari dureri la spate, din cauza unei duble hernii de disc. El suferă de asemenea de pierderi ale senzației la picioare și brațe.

CEDO a cerut în februarie eliberarea lui Aleksei Navalnîi, invocând faptul că viața opozantului este în pericol, acesta fiind în august 2020 victima unei otrăviri pentru care el a acuzat Kremlinul.

Luni, el a fost spitalizat după trei săptămâni de greva foamei și a acceptat, conform autorităților penitenciare ruse, să urmeze "o terapie cu vitamine".

UE a cerut ca el să aibă "acces imediat" la medici "în care are încredere". Solicitarea a fost transmisă de șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a spus că autoritățile ruse sunt responsabile pentru starea de sănătate a lui Navalnîi. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău