CEDO a făcut lumină în dosarul Vadim Pisari

  • 21 Aprilie 2015 14:11
CEDO a făcut lumină în dosarul Vadim Pisari

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marți, 21 aprilie, Federația Rusă în cazul lui Vadim Pisari, care a fost ucis de un militar rus, lângă Vadul lui Vodă.

CEDO a obligat Federația Rusă să achite familiei victimei despăgubiri de peste 40 de mii de euro.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea articolului 2 al Convenției Europene, și anume ”dreptul la viață în esență”. Curtea a considerat că nu a existat o necesitate acută pentru a permite militarului rus aplicarea forței letale, a menționat în cadrul unui briefing juristul Asociației Promo-Lex, Alexandru Postică.

„Federația Rusă a fost recunoscută vinovată. Curtea Europeană a dispus achitarea sumei de 35 de mii de euro familiei victimei și pentru asistență juridică 5580 de euro. CEDO a notat și un alt aspect ce ține de profesionalismul soldaților ruși. Veți găsi în hotărârea Curții o remarcă cu privire la faptul că un glonte a nimerit un alt soldat. Prin urmare, urmează să ridicăm întrebarea privind profesionalismul militarilor ruși care poartă uniformă și dețin arme ce pot duce la uciderea altor oameni”, a declarat Alexandru Postică.

Curtea a constatat totodată că autoritățile Republicii Moldova nu poartă răspunere pentru acest incident, familia Pisari și-a retras plângerea împotriva guvernului de la Chișinău.

„Acel punct de control pe unde  a trecut pe unde a trecut tânărul Vadim Pisari și unde și a fost împușcat era sub comanda militară a Federației Rusă. Acest lucru înseamnă că în acest caz nu poate fi reținută jurisdicția Republica Moldova ci a Federației Ruse”, a declarat ministrul Justiției Vladimir Grosu.

Tânărul Vadim Pisari a fost omorât acum 3 ani de un militar rus, în zona de securitate, din preajma regiunii transnistrene. Militarula fost transferat ulterior în Federația Rusă unde autoritățile l-au achitat.  Amintim că CEDO a condamnat Federația Rusă în mai multe rânduri, cele mai răsunătoare cazuri fiind cel al grupului Ilașcu și al școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău