CEDO a dat verdictul la plângerea depusă de fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo

  • 24 Octombrie 2023 13:02
CEDO a dat verdictul la plângerea depusă de fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat, într-o decizie anunțată astăzi, că  procuroruluii general suspendat Alexandr Stoianoglo i-a fost încălcat accesul la instanță, deși suspendarea sa, în principiu, a fost justificată, transmite Radio Chișinău

Potrivit unui comunicat de pesă al organizației nonguvernamentale „Juriștii pentru Drepturile Omului”, specializată pe jurisprudența CEDO, Curtea a constatat că lui Alexandr Stoianoglo „nu i-a fost acordată nici o formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea acestuia, ceea l-a privat de posibilitatea de a realiza obligațiile sau/și l-a deprivat de salariu pentru mai mult de 2 ani”.

Curtea a notat, totodată, că „suspendarea acestuia putea fi în principiu justificată de către statutul reclamantului de Procuror General, care avea competențe extinse pentru a supraveghea investigațiile penale, și că aplicarea unei astfel de măsuri față de Procurorul General nu putea, în sine, să determine o problemă din perspectiva Convenției” (Euroepene pentru Drepturile Omului – n.a.).

Curtea i-a acordat lui Alexandr Stoianoglo 3,600 euro „cu titlu de costuri și cheltuieli”.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021, într-un dosar de abuz în serviciu, corupție și fals în declarații, ulterior fiind eliberat. În septembrie anul trecut, procurorul de caz a anunțat terminarea urmării penale, în privința fostului procuror suspendat, învinuit pe trei capete de acuzare: abuz în serviciu „săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare”, corupere pasivă și fals în declarații”. Alexandr Stoianoglo respinge toate acuzațiile.

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general de către ex-președintele Igor Dodon, în decembrie 2019, în urma unui concurs contestat și criticat de Guvernul condus atunci de Maia Sandu.

La sfârșitul lunii trecute, președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcție a procurorului general suspendat Alexandru Stoianoglo, fără să aștepte o hotărâre judecătorească în privința acestuia. Iar ieri, 23 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a decis organizarea concursului pentru funcția de procuror general.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău