CEDO a condamnat Rusia în legătură cu arestările lui Aleksei Navalnîi

  • 15 Noiembrie 2018 13:45
CEDO a condamnat Rusia în legătură cu arestările lui Aleksei Navalnîi

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Rusia pentru arestările multiple ale lui Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al președintelui rus Vladimir Putin, recunoscând caracterul politic al acestora, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Mobilul politic care stă la baza arestărilor lui (Navalnîi) reprezintă un 'aspect fundamental' al cazului", două dintre aceste arestări vizând "în realitate să sufoce pluralismul politic", a subliniat CEDO, constatând încălcarea articolului 18 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

"Sunt foarte fericit, chiar foarte fericit", a reacționat Aleksei Navalnîi, 42 de ani, prezent la citirea acestui verdict. În prima instanță, judecătorii nu au recunoscut caracterul politic al arestărilor împotriva sa.

"Suntem foarte mulțumiți (...). Astăzi, am câștigat toate cazurile și cel mai important este că am obținut ca aceste arestări să fie recunoscute ca fiind motivate politic", a declarat opozantul rus în fața presei.

CEDO a conchis de asemenea încălcarea articolului 11 din Convenție (dreptul la libertatea reuniunilor și asocierilor), "dat fiind că două dintre arestări erau lipsite de motive legitime, iar celelalte cinci nu erau necesare într-o societate democratică". Ea "recomandă ca executivul (rus) să ia măsuri pentru a garanta dreptul la adunări pașnice în Rusia".

În consecință, Rusia a fost condamnată la plata a 50.000 de euro pentru daune morale aduse lui Aleksei Navalnîi, 1.025 de euro daune materiale și 12.653 de euro pentru cheltuieli de judecată.

Aleksei Navalnîi a fost arestat de șapte ori de poliția rusă în perioada 2012-2014, în contextul unor manifestații politice împotriva guvernului. De fiecare dată, el a fost dus la un post de poliție, reținut pentru mai multe ore și inculpat pentru o infracțiune administrativă precum "încălcarea procedurii stabilite privind conducerea de evenimente într-un spațiu public" sau "nesupunere la o somație legală a poliției".

Potrivit CEDO, toate inculpările au dus la un proces la finalul căruia Aleksei Navalnîi a fost declarat vinovat de infracțiune. În cinci rânduri el a fost condamnat la plata unei amenzi între 1.000 și 30.000 de ruble (între 13 și 395 de euro) și în două rânduri la detenții administrative între 7 și 15 zile.

Opozantul a denunțat în zadar aceste arestări în fața instanțelor ruse, înainte de a sesiza CEDO, înaintând cinci plângeri între 2012 și 2014. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău