CEDO a cerut explicații Guvernului R.Moldova referitor la expulzarea celor 7 cetățeni turci

  • 07 Septembrie 2018 14:28
CEDO a cerut explicații Guvernului R.Moldova referitor la expulzarea celor 7 cetățeni turci

Mai mulți profesori și părinți ai  elevilor care studiază la liceul moldo-turc „Orizont” de la Chișinău, vor protesta în această după-amiază în fața Parlamentului pentru a cere revenirea dascălilor în școli.

Acțiunea are loc după ce ieri, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a expulzat șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă. Între timp, avocații cetățenilor turci nu au informații despre locul unde s-ar afla clienții lor.

 În dimineața zilei, mai mulți profesori și părinți au organizat  câteva flash moburi pentru a-i susține pe profesorii turci care au fost expulzați din Republica Moldova. Ei au solicitat ca pedagogii să revină în școli. O acțiune similară de protest va avea loc și în fața Parlamentului, la ora 14:30, spune directorul adjunct al filialei din Durlești a liceului „Orizont”, Elena Ciuhrii. Ea a specificat că procesul de studii din aceste instituții de învățământ se desfășoară fără abateri.

În mediul online, elevii au creat și o campanie de solidarizare cu profesorii lor. Potrivit inițiatorilor, campania „Teachers, not terrorists”, în traducere „Profesori, nu teroriști”, vine să-i susțină pe „oamenii inocenți persecutați de regimuri teritoriale”.

Apărarea cetățenilor turci nu știe dacă clienții lor mai  sunt în Republica Moldova sau au fost expulzați. Avocatul Vitalie Nagacevschi, a spus că s-au adresat la CEDO, pentru ca acest caz să fie examinat în regim de urgență.

 „Noi am adresat Curții Europene a Drepturilor Omului, o cerere în care am solicitat și punerea în aplicarea a articolului 39 din Regulamentul Curții, care permite Curții de la Strasbourg să ordone măsuri interimare guvernelor. Noi am cerut ca Curtea să solicite Guvernului R. Moldova să nu îndepărteze cetățenii turci lipsiți de libertate. Astăzi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adresat Guvernului R. Moldova o scrisoare în care a formulat mai multe întrebări vizavi de procedurile la care au fost supuși cetățenii turci. Însă, vizavi de aplicarea articolului 39, Curtea a decis să suspende  soluționarea acestei probleme până la primirea informațiilor suplimentare de la Guvernul R. Moldova”, a afirmat Vitalie Nagacevschi. 

Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că nu ne pot oferi informații dacă cetățenii expulzați au părăsit sau nu R. Moldova, pentru că este o operațiune a Serviciului de Informații de Securitate.

Serviciul de Informații și Securitate a anunțat, ieri, că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Șase dintre aceștia sunt cetățeni turci angajați ai liceului moldo-turc Orizont din Chișinău, instituție considerată de autoritățile de la Ankara ca fiind apropiată de rețeaua opozantului Fetullah Gullen. Potrivit publicației britanice The Guardian, Fetullah Gulen este inițiatorul mișcării islamiste moderate Hizmet, care deține o retea de școli și ONG-uri în mai multe țări. Deși aflat în exil în Statele Unite, Fethullah Gulen continua sa rămână un personaj influent în afacerile interne ale Turciei - se estimează că 10% din populația turcă este susținatoare a mișcării sale Hizmet.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău