CEC va începe recepționarea actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova. Plafonul maxim de cheltuieli al concurenților electorali

  • 12 Mai 2021 10:44
CEC va începe recepționarea actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova. Plafonul maxim de cheltuieli al concurenților electorali

Comisia Electorală Centrală va începe vineri, 14 mai recepționarea actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Procesul de depunere a actelor va dura până la 11 iunie inclusiv. În aceeași perioadă, vor putea fi depuse și documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților independenți la funcția de deputat.

CEC va recepționa actele pentru înregistrarea candidaților de luni până vineri, între orele 9.00 și 16.00, iar în ultima zi, pe 11 iunie, până la ora 17.00. Dacă mai mulți concurenți vor depune actele în aceeași zi, ordinea prealabilă în buletinele de vot va fi decisă prin tragere la sorți.

Programul de recepționare a actelor a provocat dezbateri în cadrul ședinței CEC, iar membrul Comisiei, Sergiu Gurduza, a propus ca documentele să fie recepționate inclusiv în zilele de odihnă.

Pe de altă parte, vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, a făcut referire la practicile anterioare.

În aceeași perioadă, vor putea fi depuse și documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților independenți la funcția de deputat. Candidații vor trebui să prezinte între 2000 și 2500 de semnături în favoarea lor, iar numărul de semnături pentru candidatele femei este de două ori mai mic.

CEC a stabilit astăzi și plafonul maxim de cheltuieli al concurenților electorali. Astfel, aceștia nu vor putea cheltui mai mult de 20 de milioane 707 mii de lei.

În cadrul aceleiași ședințe Comisia Electorală Centrală a aprobat și regulamentul de reflectare a campaniei electorale de către instituțiile mass-media. În general, acesta este similar cu cele din campaniile precedente. Regulamentul stabilește, printre altele, că posturile de radio și TV naționale, precum și cele publice vor fi obligate să le acorde timp de antenă gratuit concurenților electorali.

Amintim că alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura la 11 iulie. Pentru a accede în Legislativ, partidele vor trebui să acumuleze cel puțin 5% din voturile valabil exprimate, blocurile electorale - 7%, iar candidații independenți 2 la sută. La acest scrutin pot participa 53 de partide politice, iar CEC a înregistrat deja și un bloc electoral care va putea participa în campanie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău