CEC va aplica o nouă metodă de prezentare în timp real a rezultatelor alegerilor

  • 14 Septembrie 2018 13:03
CEC va aplica o nouă metodă de prezentare în timp real a rezultatelor alegerilor

Un grup de 30 de tineri developeri și designeri IT din Republica Moldova elaborează o nouă metodă de prezentare în timp real a rezultatelor alegerilor parlamentare, care se vor desfășura în sistem mixt. Cea mai bună idee va fi implementată de Comisia Electorală Centrală (CEC) în Sistemul Informațional Automatizat de Stat "Alegeri" cu susținerea Programului ONU pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD).

Potrivit agenției INFOTAG, lucrările privind soluțiile tehnice au demarat, vineri, în cadrul concursului de idei „InnoVoter”, care este primul laborator de creație în domeniul electoral.

Timp de trei zile, tinerii specialiști, care vor lucra în șase echipe, vor trebui să elaboreze și să prezinte idei pentru sarcina propusă. 

Potrivit organizatorilor evenimentului, Sistemul Informațional Automatizat permite vizualizarea în timp real a datelor privind participarea și rezultatele preliminare din ziua alegerilor parlamentare, însă acesta este preconizat pentru sistemul proporțional și nu poate fi folosit fără modificări pentru sistemul electoral mixt.

Președinta CEC, Alina Russu, a declarat la deschiderea evenimentului că autoritățile Moldovei ar putea semna un contract pentru elaborarea programului cu o companie privată, însă în țară există mulți developeri tineri și talentați și de aceea s-a decis să li se ofere posibilitatea de a se manifesta. 

Concursul de idei InnoVoter este organizat în cadrul proiectului "Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente", implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii prin Fondul de Bună Guvernare și Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău