CEC va aplica o nouă metodă de prezentare în timp real a rezultatelor alegerilor

  • 14 Septembrie 2018 13:03
CEC va aplica o nouă metodă de prezentare în timp real a rezultatelor alegerilor

Un grup de 30 de tineri developeri şi designeri IT din Republica Moldova elaborează o nouă metodă de prezentare în timp real a rezultatelor alegerilor parlamentare, care se vor desfăşura în sistem mixt. Cea mai bună idee va fi implementată de Comisia Electorală Centrală (CEC) în Sistemul Informaţional Automatizat de Stat "Alegeri" cu susţinerea Programului ONU pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD).

Potrivit agenţiei INFOTAG, lucrările privind soluţiile tehnice au demarat, vineri, în cadrul concursului de idei „InnoVoter”, care este primul laborator de creaţie în domeniul electoral.

Timp de trei zile, tinerii specialişti, care vor lucra în şase echipe, vor trebui să elaboreze şi să prezinte idei pentru sarcina propusă. 

Potrivit organizatorilor evenimentului, Sistemul Informaţional Automatizat permite vizualizarea în timp real a datelor privind participarea şi rezultatele preliminare din ziua alegerilor parlamentare, însă acesta este preconizat pentru sistemul proporţional şi nu poate fi folosit fără modificări pentru sistemul electoral mixt.

Preşedinta CEC, Alina Russu, a declarat la deschiderea evenimentului că autorităţile Moldovei ar putea semna un contract pentru elaborarea programului cu o companie privată, însă în ţară există mulţi developeri tineri şi talentaţi şi de aceea s-a decis să li se ofere posibilitatea de a se manifesta. 

Concursul de idei InnoVoter este organizat în cadrul proiectului "Consolidarea democraţiei în Moldova prin alegeri incluzive şi transparente", implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Ambasadei Marii Britanii prin Fondul de Bună Guvernare şi Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
21,83 °C
cer senin
Umiditate:78 %
Vint:4,6 m/s
Tue
24 °C
Wed
21 °C
Thu
22 °C
Fri
17 °C
Sat
14 °C

Curs oficial BNM 25 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7388 0.1523
USD 18.2039 0.0003
RON 4.3952 0.0380
UAH 0.6967 0.0026
RUB 0.2894 0.0006
Arhivă Radio Chișinău