CEC: Următoarele alegeri pentru funcția de primar al Chișinăului vor avea loc în 2019

  • 29 Iunie 2018 17:24
0%
00:00:00
00:00:00

Următoarele alegeri pentru funcția de primar al municipiului Chișinău vor avea loc odată cu scrutinul local general din iunie 2019, potrivit unei hotărâri a Comisiei Electorale Centrale, aprobate vineri, 29 iunie, în urma deciziilor instanțelor de judecată care au invalidat alegerile locale noi. Proiectul a provocat dezbateri în ședința Comisiei, unii membri pronunțându-se pentru adoptarea unei alte hotărâri. 

Comisia Electorală Centrală a constata nulitatea alegerilor locale noi din 20 mai și 3 iunie, bazându-se pe hotărârile instanțelor de judecată. În aceeași decizie, CEC a decis finalizarea procedurilor electorale în Chișinău. Aceasta înseamnă că votarea repetată nu va avea loc, potrivit unui proiect propus de președinta instituției. Comisia  a motivat că în urma invalidării de către instanță a ambelor tururi de scrutin, votarea repetată nu mai poate fi organizată, astfel că ar urma să se desfășoare alegeri locale noi. Însă, în condițiile în care a rămas mai puțin de un an până la alegerile locale generale, Codul electoral prevede că în aceste condiții, alegeri locale noi nu mai pot fi organizate, a explicat președinta CEC, Alina Russu, cea care a prezentat proiectul de hotărâre.

Împotriva acestui proiect s-au pronunțat membrii CEC Sergiu Gurduza și Vladimir Șarban. Sergiu Gurduza a propus un alt proiect care prevedea repetarea turului doi de scrutin, care însă nu a fost susținut de majoritatea membrilor. De asemenea, cei doi membri ai CEC au propus amânarea luări unei decizii, iar între timp, instituția să se adreseze pentru explicații instanței de judecată. Vladimir Șarban a făcut referire la faptul că justiția a invalidat ambele tururi de scrutin, deși a constatat încălcări doar în turul doi.

Însă nici această propunere nu a fost acceptată, astfel încât 5 din cei 7 membri ai CEC prezenți la ședință au votat inițiativa de finalizare a procedurilor electorale.

Amintim că instanțele de judecată au invalidat alegerile, motivând că Andrei Năstase dar și contracandidatul său din turul doi, Ion Ceban, ar fi făcut agitație electorală în ziua scrutinului. Opoziția, dar și comunitatea internațională au criticat această decizie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău