CEC respinge înregistrarea grupului de inițiativă pentru desfășurarea unui referendum privind vectorul extern și neutralitatea Republicii Moldova

  • 11 Iulie 2023 18:40
CEC respinge înregistrarea grupului de inițiativă pentru desfășurarea unui referendum privind vectorul extern și neutralitatea Republicii Moldova

Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican consultativ cu privire la „direcția de integrare externă a țării și statutului de neutralitate”, inițiat de membrii echipei politicianului fugar Ilan Șor la sfârșitul lunii iunie. Decizia a fost luată pe fonul unei manifestații organizate în fața CEC de simpatizanții inițiativei.

Potrivit CEC, în procesul de examinare a documentelor prezentate, Comisia a constatat nerespectarea criteriilor de constituire a grupului de inițiativă. Conform procesului-verbal al adunării cetățenilor pentru inițierea referendumului republican consultativ, s-a declarat participarea a 682 de cetățeni. Totodată, s-a menționat că grupul de inițiativă a fost constituit din 110 persoane.

Datele referitoare la patru membri sunt eronate, ceea ce reduce numărul de persoane admisibile la cifra de 106.

În urma contrapunerii listei participanților la adunarea de constituire a grupului de inițiativă cu lista membrilor grupului de inițiativă constituit, s-a atestat că 22 de persoane nu se regăsesc în lista participanților la adunarea cetățenilor. Astfel, rezultând un număr de doar 84 de persoane, ceea ce este sub minimumul de 100 de persoane cu drept de vot care constituie grupul de inițiativă necesar pentru înregistrarea acestuia, conform prevederilor din Codul Electoral.

Totodată, Comisia a atras atenția asupra normelor legale care statuează că „referendumul republican nu se desfășoară în cazul instituirii/declarării stării de urgență, de asediu ori de război și nici în decursul a 120 de zile de la ridicarea stării respective”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău