CEC respinge inițiativa de organizare a referendumului

  • 31 Martie 2016 08:19
CEC respinge inițiativa de organizare a referendumului

Comisia Electorală Centrală a respins inițiativa de organizare a unui referendum republican constituțional la care ar fi urmat să fie propuse mai multe modificări ale Constituției, inclusiv procedura de alegere și demitere a președintelui.

Membrii grupului de inițiativă, în frunte cu Andrei Năstase, au contestat decizia, provocând dezbateri în ședința Comisiei, care a și fost întreruptă la un moment dat, iar sute de polițiști au înconjurat sediul instituției.

Reprezentanții grupului de inițiativă au colectat câte aproximativ 400 mii de semnături pentru fiecare din cele patru chestiuni care ar urma să fie supuse referendumului – alegerea șefului statului direct de către cetățeni, simplificarea modului de demitere a președintelui, reducerea numărului de deputați de la 101 la 71 și anularea imunității parlamentare.

Comisia Electorală Centrală a constatat că deși numărul de semnături este suficient pentru inițierea referendumului nu a fost respectată o altă prevedere a Constituției care stabilește că este necesară colectarea a cel puțin câte 20 de mii de semnături din cel puțin jumătate din raioane și municipii. Intenția de a respinge inițiativa de organizare a referendumului a provocat dezbateri între președintele CEC Iurie Ciocan și reprezentanții grupului de inițiativă.

Ulterior Iurie Ciocan a anunțat o pauză pentru a calma spiritele, după care cu votul a șase membri din cei opt prezenți la ședință, Comisia a respins inițiativa de organizare a referendumului. Liderii grupului de inițiativă susțin că este vorba de o decizie politică și că CEC ar fi trebuit să se conducă de prevederea potrivit căreia pentru inițierea plebiscitului sunt necesare cel puțin 200 de mii de semnături.

Normele constituției se bat cap în cap din cauza reformei teritorial administrative din 2003, când Republica Moldova a trecut din nou la raioane.

Amintim că grupul de inițiativă a fost creat în noiembrie anul trecut, în cadrul protestelor organizate de Platforma Demnitate și Adevăr. La 4 martie Curtea Constituțională a decis revenirea la alegerea șefului statului direct de către cetățeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău