CEC: La ora șapte dimineața toate secțiile de vot au fost deschise

  • 19 Noiembrie 2023 09:00
CEC: La ora șapte dimineața toate secțiile de vot au fost deschise

Pentru turul doi au fost organizate circa 609 secții de votare iar la urne sunt așteptați circa 839.239 de alegători pentru care CEC a tipărit peste 828 de mii de buletine. La ora șapte dimineața toate secțiile de vot au fost deschise, au declarant reprezentanți Comisiei Electorale Centrale în cadrul unei conferințe de presă, transmite Radio Chișinău.

Astăzi 19 noiembrie se desfășoară turul doi al alegerilor locale în 273 de localități, unde la scrutinul din cinci noiembrie niciunul dintre candidați la funcția de primar nu a reușit să întrunească condițiile pentru a fi declarant învingător.

”Cele mai multe localități unde astăzi au loc alegeri este raionul Orhei, cu 20 de unități administrative-teritoriale iar în raioanele Dundușeni, Basarabeasca, Taraclia, câte o singură localitate. În Municipiul Chișinău locuitorii sunt așteptați la urne în 8 localități pentru a-și allege primarii” a declarant în cadrul conferinței de presă, Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale.

În buletinele de vot sunt incluși primii doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi în primul tur, excepție fiind localitățile Cotova, din raionul Drochia și Todirești din raionul Ungheni, unde va fi doar căte un candidat în buletinele de vot.

Pentru cele 273 de mandate de primar candidează circa 544 de persoane, dintre care 386 dintre care bărbați și 158 femei. 56 dintre aceștia sunt independenți.

În al doilea tur de scrutin alegerile vor fi declarate valabile dacă la ele participă cel puțin 20% din numărul de alegători incluși în listele electorale și se declară învingător candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi.

În caz de număr egal de voturi, se declară învingător candidatul care a aobșinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. În localitățile cu un singur candidat, acesta se delcară învingător dacă a întrunit cel puțin jumătate din numărul alegătorilor care vor participa la alegeri, potrivit CEC.

În două localități din raionul Hîncești, Cărpineni și satul Aneni, comuna Lăpușna, a fost întrerupt curent electric pentru circa 20 min. Problema a fost remediată, iar procesul de votare reluat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău