CEC inițiază sancționarea partidelor care nu și-au prezentat rapoartele financiare

  • 19 Aprilie 2022 11:02
CEC inițiază sancționarea partidelor care nu și-au prezentat rapoartele financiare

Comisia Electorală Centrală a dispus inițierea procesului contravențional în privința persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul partidelor politice care nu au prezentat rapoartele financiare în termenul stabilit. Președintele Comisiei Electorale Centrale va cita persoanele în cauză pentru examinarea faptelor și, după caz, le va întocmi procese-verbale cu privire la contravenție, transmite IPN.

Din 55 de partide politice care aveau obligația să prezinte rapoartele privind gestiunea financiară, doar 33 de entități s-au conformat prevederilor legale, prezentându-le în termen. Nouă partide politice, deși au prezentat în termen rapoartele, nu au respectat obligația de a le prezenta în ambele modalități prevăzute de lege, atât pe suport de hârtie, cât și pe suport electronic prin SSI „Control financiar”, precizează un comunicat de presă al autorității electorale.  

Alte opt formațiuni politice nu au prezentat rapoartele financiare sub nicio formă: Partidul Social Democrat, Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Acțiunea Democratică, Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”, Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”, Partidul Politic Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Partidul Progresului Național”.

Totodată, CEC a constatat că nouă partide politice ale căror venituri sau cheltuieli anuale depășesc un milion de lei urmau să prezinte rapoarte de audit pentru anii 2019-2021. În termenul prevăzut de lege, raportul de audit a fost prezentat de Partidul Democrat din Moldova și Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Cu referire la alte șapte partide vizate de obligațiune, CEC a prelungit termenul de prezentare a raportului de audit până la 1 iulie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău