CEC împreună cu Asociația Promo-LEX au prezentat concepția de modificare a legislației electorale
-
03 Februarie 2022 13:23
Majorarea numărului de secții de votare peste hotare, posibilitatea organizării alegerilor sâmbăta ori timp de două zile în anumite secții sau reducerea numărului maxim de semnături necesare la înregistrarea candidaților la funcția de primar de la zece la cinci mii. Acestea sunt câteva dintre propunerile ce se regăsesc în concepția de modificare a legislației electorale prezentată astăzi de Comisia Electorală Centrală în parteneriat cu Asociația Promo-LEX, transmite Radio Chișinău.
Îmbunătățirea reglementării în domeniul electoral este necesară atât pentru cei care urmează să aplice legile cât și pentru cetățeni care, astfel, vor dobândi mai multă încredere și vor fi mai motivați să participe la alegeri, a menționat în discursul de salut președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman. Ea a trecut în revistă principalele domenii care necesită reformare pentru a îmbunătăți sistemul electoral în Rep. Moldova:
”Se cere o modificare în partea de răspundere a radiodifuzorilor în perioada campaniei electorale, reglementări pe partea de control și sancționare promptă în vederea prevenirii discursului de ură între concurenții electorali, inclusiv pe rețelele de socializare, prevederi mai clare privind verificarea semnăturilor, asigurarea proporționalității sancțiunilor, începerea campaniei electorale în aceeași zi pentru toți concurenții, aspecte privind supravegherea și controlul finanțării politice, clarificări privind prevenirea utilizării abuzive a resurselor administrative și cumpărarea voturilor”
Prezent la eveniment, Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a vorbit despre domeniile prioritare ce necesită a fi reformate, referindu-se în special la aplicarea sancțiunilor pentru corupția electorală și la transparența finanțării campaniilor.
”Ajustarea legislației pentru a avea sancțiuni efective pentru corupție electorală, pentru cumpărarea voturilor, dar și pentru finanțare ilegală a partidelor și a campaniei atât pentru cei care dau bani cât și pentru cei care primesc. Al doilea lucru ține de controlul real de către instituțiile statului cu privire la finanțarea partidelor și a campaniilor”.
În același timp, reprezentanții societății civile au subliniat importanța asigurării independenței și rezilienței Comisiei Electorale Centrale, după cum a menționat expertul Nicolae Panfil, director de programe la Asociația Promo-LEX.
”Necesitatea reglementării cuprinzătoare și explicite a unor fenomene precum utilizarea abuzivă a unor resurse administrative, transportul ilegal al alegătorilor, utilizarea discursului instigator la ură, utilizarea imaginilor cultelor religioase în timpul campaniilor electorale, asigurarea transparenței finanțării politice și consolidarea rolului Comisiei Electorale Centrale în acest domeniu. Să nu uităm că avem nevoie de reglementări mai clare și în ceea ce privește mediatizarea alegerilor ”
Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale și ai Asociației Promo-LEX speră ca până în toamnă modificările la codul electoral să ajungă în Parlament pentru a fi supuse votului.