CEC face precizări cu privire la numărul de alegători

  • 26 August 2016 17:42
CEC face precizări cu privire la numărul de alegători

CEC face apel către entitățile implicate în procesul de evidență și documentare a populației – către administrația publică locală, către organele de stare civilă, către ÎS „CRIS Registru” – să fortifice efortul de actualizare a datelor.

Totodată, autoritatea electorală invită toți cetățenii cu drept de vot să-și verifice datele personale în Registrul de Stat al Alegătorilor, care este accesibil pe pagina oficială a Comisiei, transmite IPN.

Îndemnul CEC vine în contextul comentariilor că  numărului total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, făcut public de CEC, ar fi exagerat, dacă e să fie raportat la numărul total al populației. Conducerea CEC afirmă că ceste comentarii sunt făcute cu intenția de a reduce credibilitatea populației în procesul electoral.

Președinta CEC, Alina Russu, a declarat în cadrul unui briefing de presă că la data de 22 august numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor constituia 3 237 032 de persoane. Președinta CEC a explicat că discrepanța de date între numărul total de alegători înscriși în RSA și cei incluși pe listele electorale, se explică prin categoria de persoane fără domiciliu sau reședință, precum și cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, dar domiciliați în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Potrivit ei, la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, pe listele electorale de bază au fost incluși 2 800 827 de alegători, iar la alegerile locale din 2015 numărul de alegători a constituit 2 814 262 de alegători. „Datele din RSA sunt importate din Registrul de Stat al Populației, care reprezintă un sistem de evidență unică automatizat al cetățenilor Republicii Moldova. La rândul său, actualizarea Registrului depinde de operativitatea cu care se realizează colectarea și transmiterea informației despre cetățeni”, a menționat Alina Russu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău