CEC definitivează un proiect de lege pentru modificarea Codului Electoral. Ce prevederi ar putea conține

  • 17 Decembrie 2021 16:45
CEC definitivează un proiect de lege pentru modificarea Codului Electoral. Ce prevederi ar putea conține

Comisia Electorală Centrală definitivează un proiect de lege pentru modificarea Codului Electoral. Acestea se vor referi la activitatea instituțiilor electorale, la controlul asupra finanțării partidelor și campaniilor electorale. Pachetul viitoarelor modificări ar putea conține noi prevederi ce țin de aplicarea sancțiunilor în diverse situații, precum și îmbunătățirea reglementărilor ce țin de mediatizarea procesului electoral. Aceste aspecte au fost discutate în cadrul unor dezbateri organizate astăzi de Institutul pentru Politici și Reforme Europene pe tema reformei Codului electoral.

Chiar dacă nu a deschis prea multe paranteze referitor la viitoarele modificări, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică a spus că unele dintre acestea se vor referi la oferirea unui așa zis statut permanent instituțiilor electorale.

Noi vrem să ne referim la componență, modificarea componenței, mandatul, structura de numire a CEC prin permanentizare. Acesta este accentul de bază. Și doi – cel mai probabil, așa se conturează discuțiile, se propune permanentizarea organelor electorale cel puțin de nivelul doi. Într-o formă sau alta, din punctul nostru de vedere, ar fi necesar să se găsească consens politic pe acest aspect.”

Directorul Asociației ADEPT, Igor Boțan, consideră că ar fi necesară specializarea pe domenii a membrilor Comisiei Electorale Centrale.

Specializarea membrilor CEC mi se pare imperios necesară sau, cel puțin, recomandabilă.”

Viitorul proiect de amendare a Codului electoral ar urma să fie definitivat până în luna februarie, anul viitor, astfel ca în aprilie-martie să fie votat în prima lectură. După aceasta, documentul va fi supus consultărilor publice și se va cere avizul Comisiei de la Veneția. Se așteaptă ca proiectul să fie votat în lectură finală în sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă a anului viitor, cu un an înainte de un nou ciclu electoral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău