CEC | Cetățenii care nu vor dori să participe la referendumul consultativ din 24 februarie, vor avea dreptul să refuze buletinele de vot

  • 13 Februarie 2019 10:12
CEC | Cetățenii care nu vor dori să participe la referendumul consultativ din 24 februarie, vor avea dreptul să refuze buletinele de vot

Cetățenii care nu vor dori să participe la referendumul consultativ din 24 februarie vor avea dreptul să refuze buletinele de vot, potrivit vicepreședintei Comisiei Electorale Centrale, Rodica Ciubotaru. Într-un interviu pentru Radio Chișinău ea a vorbit și despre particularitățile votării în străinătate și în altă localitate decât în cea în care alegătorii au domiciliul.

La 24 februarie, alegătorii vor semna în două registre – unul pentru alegerile parlamentare și altul pentru referendumul consultativ. Cetățenii vor putea să refuze buletinele pentru referendum sau pentru alegeri și vor primi doar cele pe care le vor solicita, a explicat vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru.

Studenții care nu au viză de reședință în localitatea unde își fac studiile, vor putea vota în localitatea respectivă, prezentând la secția de votare carnetul de student sau elev. Ei nu vor primi însă buletin de vot pentru circumscripția uninominală.

Cei care nu sunt studenți pot vota în altă localitate, dar pentru aceasta trebuie să obțină un certificat cu drept de vot din localitatea unde are viza de reședință sau domiciliul. Certificatul cu drept de vot poate fi luat începând cu 2 săptămâni înainte de alegeri.

Rodica Ciubotaru a reiterat că în străinătate pot vota și cetățenii care nu s-au înregistrat prealabil. Iar cei care au făcut-o, vor putea vota în orice țară, indiferent de locul pe care l-au indicat în înregistrarea prealabilă. De asemenea, nu există nicio interdicție de vot pentru ei dacă în ziua alegerilor vor fi în Republica Moldova, mai spus Rodica Ciubotaru.

Amintim că la 24 februarie vor avea loc alegeri parlamentare, în premieră organizate în conformitate cu un sistem mixt de vot, astfel încât 50 de deputați vor fi aleși în continuare pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale. Pentru circumscripția națională s-au înregistrat 15 concurenți electorali, iar în circumscripțiile uninominale sunt înregistrați aproximativ 320 de candidați, dar procesul continuă.

La 24 februarie va fi organizat și un referendum consultativ, la care cetățenii sunt chemați să se pronunțe dacă susțin ideea reducerii numărului de deputați de la 101 la 61 și posibilitatea revocării mandatelor deputaților.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău