CEC așteaptă propuneri privind particularitățile de desemnare a candidaților la funcția de președinte

  • 11 Martie 15:48
CEC așteaptă propuneri privind particularitățile de desemnare a candidaților la funcția de președinte

Comisia Electorală Centrală inițiază procedura de modificare a Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Părțile interesate pot transmite propuneri, sugestii, opinii până pe 28 martie, transmite IPN.

Dreptul de a desemna candidați la funcția de președinte îl au partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a actului cu privire la stabilirea datei alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, în conformitate cu statutele, dar și blocurile electorale. De asemenea, cetățenii Republicii Moldova își pot înainta propria candidatură.

În prezent regulamentul prevede că în funcția de președinte al țării poate fi ales cetățeanul Republicii Moldova cu drept de vot care are vârsta de 40 ani împliniți în ziua alegerilor și care a locuit sau locuiește permanent în Republica Moldova nu mai puțin de 10 ani. Acesta trebuie să cunoască limba română, să aibă studii superioare, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă. De asemenea, nu trebuie să cadă sub incidența restricțiilor privind exercitarea drepturilor electorale.

Desemnarea candidaților pentru funcția de președinte al Republicii Moldova începe cu 60 de zile și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău