CEC apreciază critic tratamentul băncilor față de Violeta Ivanov. Reacția BNM

  • 06 Octombrie 2020 18:00
CEC apreciază critic tratamentul băncilor față de Violeta Ivanov. Reacția BNM

Comisia Electorală Centrală (CEC) apreciază critic tratamentul instituțiilor bancare față de concurentul electoral Violeta Ivanov, candidată la funcția de președinte al Republicii Moldova, desemnată de Partidul Politic Șor.

Comisia consideră că se creează artificial condiții dezavantajoase, în acest mod fiind încălcate prevederile legale potrivit cărora concurenții electorali participă la campanie pe bază de egalitate, beneficiază de drepturi egale în folosirea mijloacelor.

CEC solicită intervenția Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii Moldova și a Comisiei naționale a pieței financiare, cerându-le să examineze situația creată și să acorde posibilități tuturor concurenților electorali să beneficieze de drepturi legale depline în materie de finanțare a campaniilor electorale desfășurate.

Într-o reacție emisă presei, Banca Națională a Moldovei a menționat că deciziile privind inițierea, continuarea sau terminarea relației de afaceri cu clientul se iau de către bănci de sine stătător, în funcție de riscul asociat clientului și tranzacțiilor acestuia. Astfel, la luarea deciziilor trebuie să se țină cont de cadrul normativ în vigoare în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, care stabilește, între altele, obligația băncilor de a aplica măsuri de precauție în relațiile cu clienții lor și să asigure efectuarea unei analize abordate pe risc a acestor relații.

În cadrul unei conferințe de presă, Partidul Politic Șor a acuzat băncile din Moldova că refuză să deschidă conturi pentru campania electorală a candidatei Violeta Ivanov.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău