CEC a stabilit cuantumul creditelor acordate concurenților electorali și plafonul mijloacelor financiare

  • 08 Septembrie 2023 19:23
CEC a stabilit cuantumul creditelor acordate concurenților electorali și plafonul mijloacelor financiare

Comisia Electorală Centrală a stabilit, în cadrul ședinței de astăzi, cuantumul creditului fără dobândă acordat concurenților electorali, plafonul mijloacelor financiare ce pot fi transferate în contul „Destinat grupului de inițiativă” și în contul „Fond electoral” la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Pentru fiecare partid și bloc electoral cuantumul creditului fără dobândă va fi de 50 000 lei, iar pentru fiecare candidat independent, acesta va constitui 10 000 lei. Modul de acordare și rambursare a creditelor fără dobândă concurenților electorali în vederea desfășurării campaniei electorale se stabilește prin regulament, aprobat prin ordin al ministrului finanțelor, se arată în comunicatul CEC.

În același context, Comisia a stabilit coeficientul de mijloace financiare, de 23,9 lei pentru un alegător, ce pot fi transferate în contul „Destinat grupului de inițiativă” în cazul candidatului independent la funcția de primar și consilier în consiliul local la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate în contul „Fond electoral” și utilizate de concurenții electorali pe fiecare circumscripție în cadrul alegerilor locale generale e de 66 274 579 lei, pornind de la coeficientul de 23,9 lei pentru un alegător.

Potrivit normelor legale, plafonul general la nivel național al mijloacelor financiare ce pot fi transferate în contul „Fond electoral” și „Destinat grupului de inițiativă” constituie 0,1% din veniturile prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul respectiv.

Toate informațiile despre alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 le puteți găsi pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, rubrica „Alegeri locale generale 2023”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:5,66 m/s
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Thu
15
Fri
14
Arhivă Radio Chișinău