CEC a inventat o metodă originală (Revista presei)

  • 16 Septembrie 2016 16:34
CEC a inventat o metodă originală (Revista presei)

Revista presei din 16 septembrie 2016

Ziarul NAȚIONAL continuă seria de articole despre candidații la Președinția Republicii Moldova. Astăzi ziarul îl prezentă pe candidatul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, cu nr. 2 înregistrat de CEC. În această campanie prezidențială, el se lansează cu un mesaj unionist. Potrivit autorului, ”scopul lansării în campania prezidențială este mai degrabă altul decât câștigarea alegerilor, iar recursul la unionism e, cel mai probabil, o parte a unui scenariu mai amplu - de a sustrage voturile de la candidații cu șanse reale, care reprezintă un pericol pentru regim. Or, ruperea cumulativă a câtorva procente ar facilita (în strategia guvernării) accederea lui Marian Lupu în turul doi”, scrie Victor Ciobanu în Ziarul Național.

Evenimentul Zilei comentează că Andrei Năstase ”luptă pe două fronturi”, după ce acesta a contestat în instanță semnăturile colectate de Marian Lupu, ”pe frontul intern, trebuie să o convingă pe mai „sondajata” Maia Sandu, să cedeze și ea”, scrie ziarul. 

Val Butnaru ironizează în Jurnal de Chișinău performanța de a colecta 30.000 de semnături în doar trei ore, care le depășește pe celelalte din  Cartea Recordurilor.  ”Comisia Electorală Centrală a inventat o metodă originală de reducere a săptămânii la doar cinci zile. Fără sâmbete și duminici”, mai comentează publicația.

Tot în Jurnal de Chișinău, Mircea V Ciobanu, referindu-se la lista prezidențiabililor, scrie că ”dacă (încă) nu avem în fiecare familie câte un magnat sau președinte, de ce să nu avem, cel puțin câte un candidat?”. Potrivit autorului, tabloul ne reprezintă. E societatea în secțiune (cu ruperea ei de realitate!). Și încă ceva: la noi lumea nu atât îl vrea pe cineva șef de stat, pe cât se roagă să nu devină președinte… tipul X sau, Doamne ferește! – Y.

Republica Moldova, următoarea țintă a lui Vladimir Putin? Kremlinul folosește și Biserica pentru a influența situația, titrează Adevărul, care citează un articol din New York Times. Publicația americană scrie despre modul în care Kremlinul folosește instituția Bisericii pentru a influența situația din republicile foste sovietice. În cazul Republicii Moldova, sutanele loiale Moscovei, mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, precum și episcopul de Bălți, Marchel, „unelte de blocaj a oricărei rute euro-atlantice”, fac „front comun cu pionii politici” ai Kremlinului, Igor Dodon sau Renato Usatîi, susține cotidianul new-yorkez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău