CEC a explicat unele prevederi ce țin de stabilirea pentru 5 decembrie a turului doi de scrutin

  • 24 Noiembrie 19:25
CEC a explicat unele prevederi ce țin de stabilirea pentru 5 decembrie a turului doi de scrutin

Comisia Electorală Centrală a chemat concurenții electorali și candidații la funcția de primar în cele 6 localități din țară unde urmează să fie organizat cel de al doilea tur de scrutin să desfășoare o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale, transmite MOLDPRES.

Potrivit autorității electorale centrale, apelul a fost lansat ca urmare a mai multor critici și speculații apărute în spațiul public. „În contextul unor acuzații nefondate, apărute în spațiul public, despre presupuse încălcări ale legislației și procedurilor electorale, CEC vine cu explicații vis-a-vis de unele prevederi ale hotărârii de stabilire a turului doi de scrutin, aprobate în ședința de ieri, 23 noiembrie. Misiunea CEC este de a crea condiții optime pentru ca toți cetățenii Republicii Moldova să-și poată exercita nestingherit dreptul constituțional de a alege și de a fi ales în cadrul unor alegeri libere și corecte, iar legislația electorală oferă șanse și condiții în acest sens”, se arată în comunicat, potrivit sursei citate.

Potrivit Codului Electoral, în cazul în care nici un candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de două săptămâni se va proceda la al doilea tur de scrutin cu doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Acești doi candidați se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Conform articolului 51 alin. 5 Cod electoral, concurentul electoral poate să-și retragă candidatura printr-o declarație scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai târziu de 7 zile până la ziua alegerilor.

Autoritatea electorală a explicat că, potrivit pct. 26 din Regulamentul citat, „dacă unul dintre cei doi candidați se retrage din cursa electorală înainte de ziua votării, în cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, iar înscrierea lui în buletin se va efectua conform procedurii din primul tur".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:8,75 m/s
Sat
9
Sun
9
Mon
9
Tue
3
Wed
2

Curs oficial BNM 27 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău