CEC a depus o sesizare la Ministerul Justiției

  • 14 Februarie 16:05
CEC a depus o sesizare la Ministerul Justiției

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a sesizat Ministerul Justiției pentru a obliga Partidul Politic „ȘANSĂ” să prezinte Comisiei informațiile necesare pentru efectuarea controlului complex al finanțării campaniei electorale aferente alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, inițiat de către CEC la 8 noiembrie 2023, comunică MOLDPRES.

Potrivit CEC, reprezentanții partidului nu au cooperat cu autoritatea electorală, nu au dat curs solicitării Comisiei de a se înfățișa la sediul acesteia și nu au prezentat actele care le-au fost cerute. Din această cauză, grupul de control nu a avut acces direct la toate registrele contabile și/sau documentele primare care au stat la baza înregistrărilor contabile deținute de concurentul electoral. Respectiv, controlul s-a limitat doar la examinarea datelor din rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „ȘANSĂ”, a informațiilor oficiale suplimentare primite la solicitarea Comisiei de la Serviciul Fiscal de Stat, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și a celor colectate de grupul de control.

Totodată, la data de 5 ianuarie 2024, având acumulate probe și în temeiul prevederilor legale, agenții constatatori din cadrul Comisiei au pornit și înregistrat procese contravenționale în privința conducătorului Partidului Politic „ȘANSĂ”, trezorierului acestuia și a 76 de donatori, în privința cărora există suspiciuni de încălcare a legislației.

Conform membrilor CEC, în conformitate cu prevederile Legii privind partidele politice, activitatea partidului politic poate fi limitată dacă prin acțiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale, în speță, pentru neprezentarea raportului privind gestiunea financiară sau a informațiilor necesare efectuării supravegherii și controlului finanțării partidului politic, în termenul și formatul stabilit de Comisia Electorală Centrală.

De asemenea, CEC a anunțat că a sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru verificarea corectitudinii colectării donațiilor de către Partidul Politic „ȘANSĂ” aparent în lipsa documentelor primare cu regim special (bonuri de plată).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău