CEC a aprobat proiectul de modificare a legislației electorale. Unele propuneri ale societății civile au fost respinse fără a fi prezentată vreo explicație

  • 02 Iunie 2020 14:09
CEC a aprobat proiectul de modificare a legislației electorale. Unele propuneri ale societății civile au fost respinse fără a fi prezentată vreo explicație

Durata votului ar putea fi redusă, iar transportarea organizată a alegătorilor și implicarea bisericii în campaniile electorale ar putea fi penalizate, potrivit unui proiect de modificare a legislației electorale aprobat astăzi de Comisia Electorală Centrală. Societatea civilă atrage însă atenția că inițiativa nu include toate recomandările, inclusiv unele care ar trebui votate de urgență.

Proiectul prevede mai multe modificări, multe dintre ele tehnice, iar o parte vin să îndeplinească adresa Curții Constituționale de după alegerile prezidențiale din 2016, când au fost constatate mai multe neajunsuri în legislația electorală. Printre acestea sunt penalizarea transportării organizate a alegătorilor și implicarea bisericii în campania electorală. De asemenea, se propune ca secțiile de votare să fie deschise numai 12 ore față de 14 în prezent. Urmează Parlamentul să se pronunțe pe marginea acestor propuneri, a menționat membrul CEC, Vasile Gafton.

Pe de altă parte, membrul CEC Sergiu Gurduza a menționat că proiectul nu a fost examinat suficient de minuțios, iar unele propuneri ale societății civile au fost respinse fără a fi prezentată vreo explicație.

Una din propunerile societății civile care ar trebui votată cât mai repede este modificarea procedurii de desemnare a membrilor CEC, având în vedere că mandatul mai multor actuali membri expiră în decurs de un an, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Asociației Promo-Lex, Pavel Postică.

Amintim că în Parlament a fost înregistrat și un alt proiect de lege, elaborat de deputați ai Platformei DA, care prevede ca votarea să se desfășoare pe parcursul a două zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău